Weekend animat la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului

romiTraseul cultural ”Calea minorităților etnice” propune publicului noi animații în acest sfârșit de săptămână, în intervalul orar 13 – 17. Moara cu cai din Sânpetru Mare, reconstruită în cadrul proiectului ”Patrimoniu deschis.

Creșterea accesibilității publicului la valorile multietnice din patrimoniul Muzeului ASTRA”, va fi din nou funcțională, în cadrul unui scenariu în care morarul va fi gazda și ghidul vizitatorilor, prezentându-le modul de funcționare a acesteia, pe baza tracțiunii animale, și rolul jucat de moară ca liant al unei comunități multietnice. Ghidaje tematice vor fi propuse, de asemenea, la Moara cu ciutură și admisie prin butoni din Svinița. Scenariile inspirate de morărit vor fi completate de demostrațiile culinare de la Târgul de țară, unde brutarul satului va pregăti pâine și scoverzi.
Un împletitor rom va oferi, în zona Gospodăriei de rudar din Poiana Perișani, demonstrații practice ale meșteșugului său, propunând și un spațiu de interacțiune în care publicul va putea exersa, la rândul său. Produsele acestui meșter vor fi propuse vizitatorilor și prin intermediul căruței cu coviltir, itinerată de-a lungul aleilor muzeului.
Pasiunea pentru flori a sașilor și a landlerilor va fi reprodusă prin intermediul unui scenariu cu cărucioare de lemn, amintind de atmosfera unei epoci în care Sibiul multicultural se bucura de roadele bogate ale grădinilor de flori bine îngrijite.
Sistemele tradiționale de îngrădit specifice minorităților etnice de pe teritoriul țării vor completa un program de animații menit să accesibilizeze ocupații și tradiții vechi de care beneficiau toate comunitățile din spațiul românesc. Animatorii vor prezenta publicului larg specificul fiecărui tip de gard în parte.
Pe tot parcursul programului cultural ”Calea minorităților etnice”, patrimoniul multietnic va fi expus în numeroase puncte din muzeu, spații de interacțiune marcate ca atare fiind în permanență la dispoziția publicului.
Derularea programului de animații culturale este posibilă datorită proiectului predefinit Patrimoniu Deschis. Creșterea accesibilității publicului la valorile multietnice din patrimoniul Muzeului ASTRA, finanțat prin Granturile SEE 2009-2014 (Islanda, Liechtenstein și Norvegia) în cadrul programului PA16/RO12 „Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural”.

Ultima oră