calfele se întorc la sibiu, cu surprize și dornice de muncă

calfe sibiuAsociaţia Casa Calfelor Sibiu organizează pentru a noua oară la Sibiu ateliere de lucru ale calfelor călătoare.În perioada 29 iunie – 16 august 2015 strada Cetăţii între Turnurile Olarilor şi Dulgherilor va fi locul de prezentare a diferitelor tehnici meşteşugăreşti tradiţionale şi a unui schimb viu de experienţă între calfele călătoare venite din Germania, Elveţia şi Franţa.

Calfele călătoare îi invită pe toți cei interesați să li se alăture în cadrul atelierelor de lucru, fie doar pentru a le pune întrebări, fie pentru a lucra alături de meșteșugarii străini și a-și însuși câteva din tainele meseriilor pe care le practică.
Asociația Casa Calfelor a pregătit anul acesta două expoziții pentru toți cei dornici să afle mai multe despre calfele călătoare : o expoziție de fotografie și o expoziție documentară.
Expoziția foto va fi prezentată pe balconul care unește cele două turnuri de pe str. Cetății – Turnul Olarilor și Turnul Dulgherilor. Fotografiile sunt imprimate pe lemn, integrându-se astfel perfect în cadrul istoric în care sunt expuse, și prezintă diverse lucrări executate de calfe la Sibiu, respectiv momente speciale din ultimii ani.
Cea de a doua expoziție, tipărită pe panouri mari și montată pe gardul Bisericii Evanghelice C.A. Sibiu, reprezintă o documentare fotografică și narativă a istoriei calfelor călătoare în general și a legăturii lor cu orașul de pe Cibin în particular. Ea va povesti tuturor turiștilor și trecătorilor despre tradițiile, călătoria, viața și munca meșteșugarilor călători.
În data de 25 iulie 2015 va avea loc un eveniment unic până în acest moment în cadrul proiectului organizat anual de asociația Casa Calfelor la Sibiu: formația Lads Go Baskin’ va susține un concert în curtea Colegiului Național Brukenthal. Christof Hummel, vioară; Uwe Morgenstern, acordeon/voce; Julian Letsche, mandolină/voce, Jimmy Maas, chitară/voce; Eckhard Bez, tobe; Wilfried Lever, contrabas sunt membrii formației și au trecut prin experiența de a fi calfă călătoare. Formația își va prezenta la Sibiu albumul „3 Jahreszeiten und 1 Tag“ / „Trei anotimpuri și o zi”. Toți cei care vor asculta muzica formației  Lads Go Baskin’ își vor îmbogăți prin acest concert cunoștințele cu privire la modul de viață al meșteșugarilor călători.
”Vă așteptăm de asemenea să petreceți serile de sâmbătă alături de calfe în Piața Huet pentru a viziona filme sau a asculta diverse prezentări. Programul acestor seri va fi afișat cu o săptămână înainte în cadrul atelierelor de lucru și la Casa Calfelor din Piața Huet nr. 3. Vă invităm în data de 2 iulie 2015, ora 19.00, pe strada Cetății la deschiderea festivă a atelierelor de lucru ale calfelor”, se arată într-un comunicat al organizatorilor.

Ultima oră

Comentariul meu