laborator ultra-performant de cercetare în toxicologia mediului la facultatea de științe din sibiu
FOTO: arhivă

ulbsFacultatea de Științe din cadrul Universității „Lucian Blaga“ din Sibiu va fi dotată cu un laborator ultra-performant pentru cercetare în domeniul protecției mediului și mai precis, în eco-toxicologie.

Proiectul, în valoare de peste un milion de euro (4,455,637.00 lei), va fi realizat prin intermediul Ambasadei Norvegiei și finanțat prin Programul RO04 – Reducerea substanţelor periculoase din cadrul Mecanismului Financiar SEE 2009-2014, în parteneriat cu cu Universitatea Norvegiană de Ştiinţe ale Vieţii şi SC Magnum SRL.
„Va fi un laborator foarte performant prin care vom putea realiza cercetări care, în acest moment, nu se fac în România, decât parțial. În Europa, o mare parte din substanțele denumite generic poluanți organici persistenți (POP) sunt reglementate din punct de vedere al emisiilor în mediu, al managementului la producător și în filiera de comercializare, distribuție, utilizare și eliminare prin reguli foarte stricte, stabilite de Convenția de la Stockholm privind poluanții organici persistenți adoptată de Consiliul Uniunii Europene în 2004, transpusă în legislația românească prin Legea 261/ 2004. Printre aceste substanțe se numără dioxinele, furanii, bifenilii policlorurați (PCB), o serie de pesticide precum endrin, dieldrin, toxafen, mirex, aldrin, clordan, heptaclor, hexaclorbenzenul (HCB) și (DDT), cu efecte deosebit de nocive asupra sănătății umane precum apariția sau accentuarea unor boli cronice, apariția cancerelor, a malformațiilor fetale și ducând, în cazul expunerii la doze mari, la moarte. În ciuda interzicerii producerii acestora pe teritoriul Uniunii Europene, o parte din stocurile rămase au mai fost utilizate și după adoptarea Convenției de la Stockholm. Astfel, acestea se adaugă poluării istorice cu aceste substanțe deja instalată în solurile agricole, în ape freatice și de suprafață, POP având, așa cum le arată și numele, o durată mare de persistență în mediu. Studii științifice indică faptul că anumite substanțe au o persistență de peste 10-15 de ani în mediu. În prezent, în România, din pricina costurilor mari de analiză, poluanții organici persistenți sunt analizați foarte rar și în mod punctual, astfel încât sunt necesare eforturi pentru crearea unei baze de date care să reflecte corect situația poluării cu aceste substanțe în țara noastră“, a declarat conf. univ. dr. Angela Bănăduc, decanul Facultății de Științe.
Proiectul SIDPOP vine în întâmpinarea acestei nevoi generând know-how necesar și metodele de analiză in situ și în laborator aplicabile și replicabile la nivel național, precum și un laborator de analize mobil și unul fix, complet funcționale, pentru analiza acestor substanțe în mediul acvatic, în sedimente și în țesuturi animale.
Obiectivul general al proiectului este să întărească capacitatea tuturor părților implicate în procesul decizional din domeniul poluanților organici persistenți. Datele strânse în urma unei vaste campanii de testare a apei de suprafață, a sedimentelor, macronevertebratelor și peștilor din specii regăsite în consumul uman vor fi utilizate pentru stabilirea unei hărți a poluării cu POP în bazinul hidrografic Mureș (10 județe din centrul și vestul țării).
Expertiza tehnică și științifică în domeniul toxicologiei mediului pusă la dispoziție de partenerul norvegian, Universitatea Norvegiană pentru Științele Vieții, va fi aplicată începând cu a doua jumătate a anului 2015 și în laboratorul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, ce va beneficia, grație fondurilor Mecanismului Financiar SEE 2007-2014, de aparatură nouă, un laborator mobil de analize de apă și sediment și de personal calificat la cele mai înalte standarde. Aparatura a fost selectată în așa fel încât să poată fi utilizată ulterior proiectului și pentru analiza altor grupe de poluanți complecși, din probe provenite de pe tot cuprinsul țării.
Prin activitățile specifice, proiectul are în vedere, pe de o parte, crearea unei baze de date cu privire la poluarea cu compuşi organici persistenți în apele de suprafață din Bazinul Hidrografic Mureș, iar pe de altă parte creșterea capacității instituțiilor publice (APM, SGA, DSVSA, DSP) în evaluarea riscurilor de mediu asupra sănătății umane.
Echipa mixtă de cercetători ai celor două universități implicate în proiect va elabora un studiu privind impactul poluanților organici persistenți asupra ecosistemelor acvatice și sănătății umane, precum și un ghid metodologic de monitorizare și management al poluării cu compuși organici persistenți în ecosistemele acvatice continentale, care va putea fi implementat de autoritățile cu rol în reglementarea poluării în România. Un alt produs important al cercetării desfășurate în cadrul acestui proiect va fi o hartă GIS (Geographic Information System) a poluării cu compuși organici persistenți în bazinul hidrografic Mureș, care va fi disponibilă on line pe site-ul proiectului, informând populația din bazinul Mureșului cu privire la starea apelor din zona investigată.
Contractul de finanțare pentru proiectul SIDPOP – Instrument suport pentru luarea deciziilor în domeniul managementului poluanţilor organici persistenţi. Studiu de caz: bazinul hidrografic Mureş s-a semnat în data de 19 mai 2015, la sediul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, contractul de finanțare, finanţat prin în prezența Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, doamna Grațiela Gavrilescu și a E.S. Tove Bruvik Westberg, ambasadorul Norvegiei în România.
Conferinţa de lansare a proiectului va avea loc la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – Aula Magna, (Str. Lucian Blaga, nr. 2A, Sibiu), joi 25.06.2015, cu începere de la ora 13:00.

Ultima oră

Comentariul meu