Ora de Sibiu dorește să marcheze în acest an printr-o serie de transmisii live-video ”Ziua Universală a Iei”, eveniment care se desfășoară și în acest weekend la Sibiu, cu precădere în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului. Am transmis în direct trei evenimente din stufosul program al organizatorilor, respectiv CNM Astra.
Este al treilea an când, de Sânziene, femei de pe toată planeta vor purta IE, iar împreună vor forma o horă nemărginită a Drăgaicei, un cerc protector peste lume. La Sibiu, evenimentul se află la cea de a doua ediție și se va desfășura din 19 până în 24 iunie, de Sânziene. Organizatori sunt Muzeul ASTRA si Future Capital. Startul proiectului este ziua de 19 iunie și totodată ultima zi de școală. Astfel, profesori, elevi și părinți au ocazia să poarte IA pe data de 19 iunie!
Din 19 până în 24 iunie am planificat o serie de evenimente speciale în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului. Nu lipsesc de aici atelierele pentru copii și adulți, concertele, obiceiurile, tradițiile, un târg de II şi concursul „Cea mai frumoasa IE”. De reţinut este şi faptul că vom organiza o plimbare in IE cu Biciclete Cochete, al cărei traseu pornește din Piața Mică și va urma treseul de biciclete până în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.
“De Ziua Universală a Iei a răspuns prezent chemării Muzeului o comunitate importantă de lipoveni, ansamblul Sinicika de la Mila 23, satul lui Ivan Patzaichin. Aceştia vor prezenta aici tradiţiile lor culinare şi artistice şi vor pregăti de Sânziene nu mai puţin de 21 feluri de peşte pentru temerari“, a declarat Ciprian Ştefan, managerul general C.N.M. ASTRA.
Pe parcursul celor 5 zile, peste 100 de meşteri, artişti şi colecţionari din toată ţara, vor pune în scenă evenimentele din program. Printre participanţi se numără colecționarii: Iulia Gorneanu, Corina Bedreaga, Ana Borca – Iia Călătoare, Eugen Vaida – Muzeul Interetnic al Vaii Hartibaciului, dar şi Asociaţa Zestrea din Cluj, Asociația Vatra Hărmanului, Cobzality, împreună cu profesioniştii focului de la Crispus si Pyro Events.
TRANSMISII LIVE – 20 IUNIE – ORA DE SIBIU
Ora 16:00 – ATELIER BATE DOBA-N IE! CU FLORIN ROMAȘCU
Între orele 16:00 și 17:00, în cadrul târgului de țară din Muzeul în Aer Liber din Sibiu are loc atelierul ”BATE DOBA-N IE!” cu Florin Romașcu (Cobzality și Sistem). ”Hai cu noi să bați în ritmul iei, în ritmul străbunilor, în ritmul inimii tale!”, este îndemnul cu care inițiatorul acestui proiect vă cheamă să fiți alături de el.
PUTEȚI VEDEA ÎNREGISTRAREA ACEST EVENIMENT ÎN PLAYERUL DE MAI JOS
22:00 – FOC ŞI TRADIŢIE – SPECTACOL CRISPUS – THE ART OF FIRE & COBZALITY
În intervalul orar 22:00 – 24:00, pe scena de pe lac are loc ”Foc şi tradiţie” – spectacol/concert Crispus – the Art of Fire & Cobzality.
Pornind de la basmele românești, trupele Crispus și Cobzality construiesc un univers amplu, în care fiinţele fantastice coexistă. Scenariul este unul de poveste şi de povestit, în egală măsură.
Zmeii, balaurii, Feţii Frumoşi împreună cu Ilene Cosânzene se întâlnesc într-un dans iniţiatic, care rupe bariera dintre cele două lumi: cea a basmului şi cea a realităţii de zi cu zi. Este dansul focului în care fiecare îşi arată puterile fabuloase. Trecerea se face cu ajutorul muzicii, melodii străvechi, preluate din tradiţia ancestrală românească, reinterpretate într-o manieră modernă. Trupele Crispus și Cobzality creează împreuna acest spectacol de dans cu foc și muzica live. Ambele sunt inspirate de ritualurile românești străvechi, pe care le dezvoltă în forme artistice moderne. Efectele speciale vor fi asigurate de Pyro Events Team.
PUTEȚI VEDEA ÎNREGISTRAREA ACEST EVENIMENT ÎN PLAYERUL DE MAI JOS
TRANSMISII LIVE – 21 IUNIE – ORA DE SIBIU
15:00 – DEZBATERE – BUTURUGA MICA RASTOARNA CARUL MARE. TRADITIA, INCOTRO?
,,Buturuga mică răstoarnă carul mare. Tradiția, încotro?”, este tema care reunește în acest an dezbaterile ce vor avea loc în cadrul meselor rotunde din 20 și 21 iunie pe scena Târgului de țară.
Vor porni hora tradiției: Iulia Gorneanu – curator și fashion stylist, Răzvan Pop – Directorul Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Național Sibiu, Pr. Conf. dr. Constantin Necula, Corina Bedreagă – colecționar și PR al Bibliotecii Rm. Vâlcea, Eugen Vaida – arhitect și fondator al Muzeului Interetnic al Văii Hârtibaciului, Tincuța Ciubotariu – Președinte al Asociației Meșteșugarilor Nemțeanca, Sergiu Negrean – Asociația Culturală ZESTREA, Anca Nițoi – AIOS, Diana Popa – Fashion designer, Ana Borca – IIA Călătoare, Adrian Secal – Project manager Made in rural – World Vision România, Ciprian Ștefan – Director general Muzeul ASTRA, Mirela Iancu – Director marketing Muzeul ASTRA şi alţi invitaţi.
PUTEȚI VEDEA ÎNREGISTRAREA ACEST EVENIMENT ÎN PLAYERUL DE MAI JOS
VEZI AICI PROGRAMUL COMPLET DE LA ZIUA UNIVERSALA A IEI LA SIBIU