Salvează o IE la Muzeul ASTRA din Sibiu

Ii_credit foto_Silviu PopaDe Ziua Universală a Iei, SALVEAZĂ O IE. Vino cu ea în Muzeul ASTRA, spune-ne povestea ei şi poţi câștiga o IE din colecția personală a Iuliei Gorneanu.

Ne bazăm pe OAMENI, pe prietenii Muzeului ASTRA. Ei sunt autorii, protagoniștii, eroii Zilei Universale a IEI! Așa că haideți să pornim cu toții în vânătoarea de comori şi apoi, ajunşi acasă la bunici, să căutam prin poduri, lăzi și cufere vechi, să ne alertăm bunici, mătuși și vecini sau chiar să dăm fuga în târgurile de vechituri. Dar mai ales să pornim în escapade rurale și să descoperim sate și piese uitate, lăsate în umbră, să le aducem la lumină și să le dăm din nou viață! Stă în puterea noastră a tuturor!
Cine își duce la bun sfârşit misiunea de suflet, este aşteptat în 20 și 21 iunie, în Târgul de Țară din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, la căsuța IA Sibiu. Înscrie-te și apoi, duminică, urcă pe scenă și spune lumii întregi povestea.
Câștigătoarea/câștigătorul va primi cadou o IE din cea mai frumoasă colecție privată din România: colecția Iulia Gorneanu! Și da, doamna iei românești va fi la Sibiu, va sărbători IA, solstițiul de vară și Sânzienele alături de noi!
CÂTE II ȘI CĂMĂȘI TRADIȚIONALE PUTEM SALVA ÎMPREUNĂ? CÂTE POVEȘTI VOR URCA PE SCENĂ?
Vom afla în data de 21 iunie la Muzeul ASTRA!
„Salvează o IE! Avem nevoie mai mult ca niciodată de poveștile, legendele și semnele noastre, de limba bătrână. Avem nevoie să aflăm și să înțelegem ritualurile moșilor noștri, credințele lor despre lumea văzută și cea nevăzută. În fiecare zi pierdem cuvinte, muzici, pierdem căsuțele albastre, jocurile copilăriei, leacul plantelor, sacralitatea dansurilor, obiceiurile de peste an, pierdem dimensiunea magică a sufletului și a lumii. În fiecare zi ne vindem lăzile de zestre, maramele, iile, sunt pline târgurile de ele, fără de preț, neprețuite, așteaptă pe tarabă să le luăm acasă, să le deslușim semnele, să ducem mai departe povestea femeii care le-a cusut, o poveste care vine din vechime și care, dacă îi dăm o șansă, poate să fie fără de fârșit… Doar împreună putem recupera acest patrimoniu țărănesc, neprotejat de nicio lege! Haideți să ne propunem să salvăm, fiecare după puterea lui, o căsuța bătrânească, o fotă, o zadie, un brâu sau o ie! Salvează o IE este îndemnul generic. Salvând un obiect țărănesc salvezi o frântură de Românie. Și nu uita, ia, vâlnicul, fota, covorul, betele…poate au fost făcute chiar de străbunica ta!”

Ultima oră

Comentariul meu