Bicicleta a devenit un mijloc de transport preferat de mulți sibieni, iar trecerea la un transport mai sănătos și mai prietenos pentru mediu este in trend. Știu însă bicicliștii ce spune Codul Rutier pentru ei?
Biciclisții trebuie să aibă vârsta de cel puţin 14 ani, ca să circule pe drumurile publice se arată în Codul rutier, şi este recomandabil să poarte o cască de protecţie. Bicicletele trebuie să aibă faruri şi dispozitive reflectorizant-fluorescente (ochi-de-pisica), fără de care circulaţia pe timp de noapte este interzisă, mai stabileşte actul normativ, iar regulamentul pentru aplicarea acestuia vine şi cu anumite completări, pe care le prezentăm mai jos.
Bicicliștii care nu respecta normele risca să primească între 6 şi 8 puncte-amenda (adică între 585 şi 780 de lei). În prezent, un punct-amenda are valoarea de 97,5 lei, iar de la 1 iulie aceasta va fi de 105 lei.
Bicicletele cu care se circulă pe drumurile publice trebuie să aibă:
– un dispozitiv eficient de frânare;
. un sistem adecvat de direcţie;
– un sistem de avertizare sonoră;
– o lumină albă/galbenă în faţă şi o lumină roşie în spate, cu cel puţin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant de aceeaşi culoare;
– elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante de culoare portocalie, care, în mişcare, să formeze un cerc continuu, fixate pe spiţele roţilor.
În cazul bicicletelor care au remorca, aceasta trebuie să aibă în spate, de asemenea, un ochi-de-pisica de culoare roşie şi, dacă e cazul, o lumină de aceeaşi culoare. (Regulile stabilesc ca bicicliştii au voie să tracteze o remorcă uşoară cu o singură axă.)
Dacă pe un drum este amenajata o pistă de biciclete, atunci bicicliştii vor circula doar pe aceasta, prevede regulamentul. Dacă nu sunt amenajate astfel de piste, atunci bicicliştii pot circula pe acostament (fâşia laterală de lângă drum), în sensul de mers, dacă nu există pericole. Autorităţile publice locale sunt obligate, potrivit Codului rutier, să ia măsuri pentru a realiza amenajări rutiere destinate bicicliştilor, cu autorizaţia administratorului drumului public şi cu avizul sau la solicitarea poliţiei rutiere.
Interdicţii impuse prin lege bicicliştilor
Persoanele care circulă cu biciclete pe drumurile publice trebuie să le conducă pe un singur rând, conform regulamentului pentru aplicarea Codului rutier, şi sunt obligate să aibă asupra lor actul de identitate. Bicicliştilor le este interzis să înveţe să conducă aceste vehicule pe drumurile intens circulate. Totodată, aceştia n-au voie să circule pe sectoarele de drum cu acces interzis bicicletelor.
De asemenea, nu se poate circula cu bicicletele pe trotuare – în lipsa pistelor special amenajate – sau pe partea carosabilă a drumului – dacă există o cale laterală, o potecă sau un acostament ce pot fi folosite. Bicicliştii n-au voie nici să umble pe aleile din parcuri/grădini publice, exceptând cazurile în care circulaţia pietonilor nu este incomodata.
Atenţie! Cei aflaţi sub influenţa alcoolului, a produselor ori substanţelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora n-au voie să umble pe bicicletă.
Alte interdicţii pe care le au bicicliştii sunt:
– să circule fără a ţine cel puţin o mână pe ghidon şi ambele picioare pe pedale;
– să circule în paralel (exceptând competiţiile sportive organizate);
– să se ţină de un vehicul aflat în mers ori să fie remorcat de un alt vehicul sau împins ori tras de o persoană aflată într-un vehicul;
– să transporte o altă persoană (în afară de copiii de până la şapte ani, dacă bicicleta are montat în faţă un suport special, şi în afară de situaţia în care vehiculul e construit şi/sau echipat special pentru transportul altor persoane);
– să transporte sau să tragă orice fel de obiecte care stânjenesc/periclitează conducerea vehiculului ori circulaţia celorlalţi participanţi la trafic;
– să circule atunci când drumurile sunt acoperite cu polei, gheaţă sau zăpadă;
– să circule cu defecţiuni tehnice la frâne sau cu o bicicletă fără avertizor sonor;
– să traverseze drumurile publice, pe trecerile de pietoni, în timp ce se deplasează pe bicicletă;
– să circule pe alte benzi decât cea de lângă bordura/acostament (exceptând cazurilor în care, înainte de intersecţie, trebuie să se încadreze regulamentar pentru a vira la stânga);
– să circule fără a purta îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, de la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusă;
– să conducă vehiculul fără a menţine contactul roţilor cu solul.
Circulaţia bicicliştilor pe autostrăzi este interzisă. De asemenea, interzisă este şi staţionarea bicicletelor pe drumuri, în timpul nopţii.
Super ok si ce facem cu oameni care circula pe pistele de bicilisti? Parca ar fi pe corso ei nu primesc amenda? Nu odata era sa fiu injurat sau amenintat chiar si cu cainele ?