”ia-mă nene” ilegal! pedeapsa pentru șoferi între 1000 și 5000 de lei

autostopistaLovitură grea pentru sibienii care făceau autostopul la ieșirile din oraș, preferând să meargă mai lejer, mai ieftin și la orice oră acasă. Șoferii care vor lua pasageri in mașină contracost vor fi pedepsiți prin lege. Asta însă doar teoretic pentru că va fi dificil de probat ca pasagerul din mașină plătește pentru un serviciu și nu merge gratis. 

Legea vrea să protejeze transportatorii legali, în regim de taxi, pedepsind așa numiții ”rechini” de care se plâng toți taximetriștii, care nu iau oameni la ocazie doar să le țină de urât pe drum ci au făcut din asta o meserie la negru.

Legea nr. 129/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 396 din 5 iunie şi a intrat în vigoare astăzi.

Astfel, transportul în regim de taxi şi transportul în regim de închiriere se realizează numai de către transportatorii autorizaţi care deţin autorizaţii taxi valabile, în cazul transportului în regim de taxi, sau copii conforme cu normele valabile, în cazul transportului în regim de închiriere, eliberate în condiţiile legii, pentru fiecare autovehicul folosit.

De asemenea, este interzis transportul public contra-cost de persoane, cu un autoturism, fără a deţine, după caz, autorizaţie taxi valabilă sau copie conformă valabilă.

Actul normativ interzice transportul public, contra cost de persoane cu un autoturism, fără a deţine pentru acesta, după caz, autorizaţie taxi valabilă sau copie conformă valabilă dar și de mărfuri sau de bunuri cu un autovehicul cu masa maximă autorizată de cel mult 3,5 tone, fără a deţine pentru acesta autorizaţie taxi ori altă autorizaţie valabilă.

Încălcarea repetată a acestor noi reguli, stabilite de Legea nr. 129/2015, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei.

Ultima oră

Comentariul meu