Sute de șomeri din județ Sibiu, sprijiniți pentru găsirea unui loc de muncă

oana popaConsiliul Județean Sibiu derulează un proiect cu fonduri europene, în calitate de partener principal al Fundației Hope and Home for Children Romania, care urmărește dezvoltarea deprinderilor şi competențelor profesionale, creşterea stimei de sine, prin atragerea cât mai multor persoane pe piaţa muncii și implementarea unor acţiuni de sprijin pentru şomerii de lungă durată în vederea îmbunătăţirii capacităţii de ocupare.

Proiectul se intitulează ”Şansa la ocupare a persoanelor din zone foste industrializate” și vizează 510 șomeri de lungă durată din zonele Nord-Vest și Centru, precum și din județul Hunedoara. Grupul țintă din județul Sibiu reprezintă jumătate din acest număr, 255 de șomeri, care vor primi sprijin pentru cursuri de calificare și specializare, dar și pentru angajare.
”Este un proiect foarte important care se încadrează perfect în Strategia de dezvoltare economică și socială a județului, în concordanță cu Strategia Uniunii Europene care pune un accent important pe îmbunătățirea calității resurselor umane, a accesului și participării grupurilor vulnerabile la educație și pe piața muncii. Pe de o parte asigurăm, prin acest proiect, sprijin pentru șomerii din fostele zone puternic industrializate care acum se află în căutarea unui loc de muncă, iar pe de altă parte, continuăm demersurile de atragere a cât mai multor fonduri europene care să ne permită un ritm accelerat de dezvoltare a tuturor zonelor din județul Sibiu” a declarat Ioan Cindrea, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu.
Consiliul Județean Sibiu va avea următoarele responsabilități: organizarea în cele două regiuni a 10 întâlniri cu actorii relevanți pentru ocupare, în special angajatori din comunități, ca inițiative locale de sprijinire a ocupării, precum și activități de stimulare a ocupării (o bursă de locuri de muncă) și autoocupării (asistență antreprenoriat), în colaborare cu solicitantul (HHC Romania). Până în prezent, Consiliul Județean Sibiu a semnat acorduri de parteneriat în vederea formării grupului țintă cu primăriile Dumbrăveni, Târnava, Racovița, Hoghilag, Laslea, Axente Sever, Șeica Mare, Șeica Mică, Micăsasa, Agnita, Merghindeal, Alțâna, Avrig, Turnu Roșu, Cârța, Porumbacu de Jos, Moșna, Blăjel, Brateiu și Alma, dar urmează și alte parteneriate cu primării considerate eligibile în proiect.
Durata de implementare este de 9 luni, timp în care se are în vedere creşterea calității vieţii pentru 510 şomeri de lungă durată, din care 255 femei și 130 tineri, care vor beneficia de evaluare complexă, informare şi consiliere, asistare/mediere; cursuri de instruire, certificate CNFPA și subvenţii pentru cursanţi pe perioada derulării cursurilor. 10 beneficiari vor fi premiați pentru cel mai bun plan de afaceri, în urma asistenței furnizate pentru demararea unei inițiative antreprenoriale, iar beneficiari, şomeri de lungă durată, vor fi angajaţi direct prin proiect.
Conform contractului de finanțare, valoarea totală a proiectului este de 4.837.285 lei (TVA inclus), din care contribuția Consiliului Județean Sibiu în calitate de Partener 1 în cadrul proiectului este de 2.753,14 lei (TVA inclus).

Ultima oră