Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Ienea Adrian – aflat în executarea unei pedepse privative de libertate de 3 ani închisoare, Bădilă Pantelimon şi Adam Ana pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită în ce-l priveşte pe inculpatul Ienea Adria, trafic de influenţă şi dare de mită în ce-l priveşte pe inculpatul Bădilă Pantelimon şi, respectiv dare de mită reţinută în sarcina inculpatei Adam Ana.
S-a reţinut în fapt, că inculpatul Ienea Adrian, în calitate de medic expert al Asigurărilor Sociale, angajat al Biroului de Expertiză Medicală şi Recuperarea Capacităţii de Muncă din cadrul Casei Judeţene de Pensii Sibiu, a pretins şi primit prin intermediul inculpatului Bădilă Pantelimon sumele de 300 euro, respectiv 500 euro de doi pacienţi, pentru eliberarea documentelor necesare obţinerii sau prelungirii deciziei de pensionare pentru grad de invaliditate.
Inculpatul Bădilă Pantelimon este cel care a primit suma totală de 1000 euro de la cei doi pacienţi , din care a dat inculpatului Ienea Adrian suma de 800 euro iar inculpata Adam Ana este cea care a oferit suma de 500 euro inculpatului Ienea Adrian pentru ca acesta să emită o decizie de pensionare în grad de handicap.
”Facem precizarea că inculpatul Ienea Adrian se află în executarea pedepsei de 3 ani închisoare aplicată de Tribunalul Sibiu, pentru comiterea unei infracţiuni similare de luare de mită formată din 175 fapte pentru care inculpatul a fost trimis în judecată în anul 2013. În anul 2014, inculpatul a fost din nou trimis în judecată şi condamnat pentru altă infracţiune de luare de mită formată din 9 fapte.
În urma judecării cauzei, Tribunalul Sibiu a dispus condamnarea inculpaţilor Ienea Adrian, la o pedeapsă recalculată (cu privire la toate cele 186 fapte) de 3 ani şi 6 luni închisoare, inculpatul Bădilă Pantelimon la 8 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei, iar inculpata Adam Ana la o pedeapsă de 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei. Facem precizarea că sentinţa nu este definitivă”, se arată într-un comunicat al celor de la Parchetul pe lângă Tribunalul Sibiu.
Ce s-a întâmplat în 2013
Adrian Ienea era medic primar expert al asigurărilor sociale în cadrul Biroului de Expertiză Medicală şi Recuperarea Capacităţii de Muncă din cadrul Casei Judeţene de Pensii Braşov, iar din decembrie 2011 s-a detaşat la Sibiu. Medicul de 40 de ani, cu domiciliul la Braşov şi reşedinţa în Sibiu, a fost reţinut, în 26 februarie 2013, de către procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, pentru luare de mită în formă continuată. Acestuia i s-a organizat un flagrant în jurul orei 10.00, iar asupra sa au fost găsiţi 650 de lei, primiţi de la două persoane. Flagrantul s-a desfăşurat în cabinetul doctorului. Împotriva doctorului Ienea, procurorii au formulat, în 27 februarie 2013, propunerea de arestare preventivă, pe care magistraţii Tribunalului Sibiu au respins-o. Procurorii au formulat recurs la Curtea de Apel Alba Iulia, care însă a admis, în 5 martie a.c., propunerea şi a dispus arestarea inculpatului pentru o perioadă de 29 zile.
Din referatul de arestare preventivă rezultă faptul că, în perioada 22 ianuarie 2013 – 26 februarie 2013, inculpatul Adrian Ienea a primit „diverse sume de bani de la un număr de peste 150 persoane pentru eliberarea deciziilor medicale privind pierderea sau diminuarea capacităţii de muncă, respectiv de atestare a gradului de invaliditate, activităţi specifice atribuţiilor sale de serviciu”. Anchetatorii extind cercetările pentru a vedea dacă doctorul Ienea a primit mită pentru a elibera deciziile medicale de pierdere sau diminuare a capacităţii de muncă şi în cursul anului 2012.