a fost mare sărbătoare în mărginimea sibiului

zilele culturale ale judetului gura raului casa memoriala ioan macreaBoița, Gura Râului, Jina și Poiana Sibiului au fost la sfârșitul săptămânii trecute gazdele proiectului Zilele Culturale ale Județului Sibiu, ediția de primăvară 2015. Astfel, Sărbătoarea creştină a Pogorârii Duhului Sfânt a fost completată în mod fericit cu bogatul program propus de proiectul cultural al Consiliului Județean Sibiu prin care toate zonele județului vor fi, pe rând, gazde al unor manifestări menite să revigoreze viața culturală și turismul.

Sâmbătă, 30 mai, oferta culturală s-a adresat în mod special copiilor din Boiţa şi localităţile din jur, care au avut ocazia să vizioneze mai multe filme documentare la Căminul Cultural din Boiţa. Și tot acolo, actorii de la Teatrul Gong au venit în fața copiilor cu spectacolul ”Greierele aproape faimos”, iar mai mulţi elevi ai Şcolii Populare de Arte şi Meserii ”Ilie Micu” din Sibiu și-au expus produsele de artă tradiţională realizate de ei.
La Gura Râului, elevii și iubitorii de carte au participat la Biblioteca ”Muguri de brad”, din cadrul Centrului Cultural ”Ioan Macrea”, la inaugurarea proiectului ”Raftul mereu aproape”, constituit dintr-o donație de carte. Tot copiii au fost inițiați în arta fotografică și în studiul plantelor medicinale din zona depresionară și montană. Centrul Cultural ”Ioan Macrea” a fost seara gazda unui eveniment deosebit: un recital cameral sustinut de Ansamblul Barocco, alcatuit din memebri ai Orchestrei Filamonicii de Stat Sibiu. Publicul, alcatuit din localnici si turisti, au aplaudat indelung prestatia artistilor sibieni. Invitata alaturi de membri ansamblului Barocco a fost soprana sibiana Melinda Samson.
”Pe poteci nebănuite din Munții Lotrului“ s-a numit drumeția propusă de Asociația Județeană de Turism Sibiu pe traseul Sibiu – Boița – Valea Oltului – Valea Megheșului – Șaua Pleșu – Culmea Pleșu – Culmea Megheșului – Vf. Raviguți – Culmea Boișoara – Boița – Sibiu, drumeție la care au participat peste 50 de persoane.
Duminică, 31 mai, Zilele Culturale ale Județului Sibiu au ajuns în Poiana și la Jina. În Poiana Sibiului, pe strada Deal, la numărul 308, turiștii au vizitat colecția particulară Maria Ciucă, o creatoare populară care confecționează piese de port popular, iar la Jina, Corul de camera “Cedonia“  a susținut un concert de muzică religioasă în Biserica Ortodoxă “Sfinții Arhangheli Mihai și Gavril“.
La Boița, întâlnirea fiilor satului, ajunsă la ediția a XI-a, s-a suprapus armonios cu Zilele Culturale ale Județului Sibiu. Ansamblul Profesionist ”Cindrelul Junii Sibiului“ a prezentat deja tradiționalul spectacol folkloric în timpul căruia au cântat soliștii Răzvan Năstăsescu, Viorica Telcean, Robert Târnăveanu, Alina Pinca, Mariana Anghel și fiica sa, Adriana.
În centrul comunei Boița, la standul de informare turistică amenajat de Consiliul Județean Sibiu, un muzeograf de la CNM Astra costumat în uniformă de jandarm rural a prezentat oaspeților expoziția ”Jandarmii și milițienii de la sate”, care a inclus fotografii din perioada 1893-1957.
Valea Târnavelor este următoarea zonă în care va poposi caravana Zilele Culturale ale Județului Sibiu, pe 6 și 7 iunie.

Ultima oră

Comentariul meu