Sărbătoarea creştină a Pogorârii Duhului Sfânt va fi încadrată de bogate evenimente culturale aduse din Ţara Oltului în Mărginimea Sibiului de Caravana Zilelor Culturale ale Judeţului Sibiu. Cel mai mare proiect cultural iniţiat şi finanţat de Consiliul Judeţean Sibiu are drept gazde în Mărginime comunele Boiţa, Gura Râului, Jina şi Poiana Sibiului.
“Am remarcat că oamenii din mediul rural gustă și apreciază evenimentele din cadrul Zilelor culturale ale Județului Sibiu și, cine știe, s-ar putea ca unora să le schimbăm firul vieții. Copiii și tinerii care vin la un concert de muzică clasică s-ar putea să fie atrași să studieze un instrument musical, cei care merg la ateliere de creație, de lectură, la spectacole de teatru e posibil să dorească să se aplece mai mult spre carte și să urmeze o profesie în învățământ sau în cultură. Cert este că prin acest proiect al Consiliului Județean Sibiu facem educație și formare în ceea ce privește gusturile culturale ale publicului“, a declarat Ioan Cindrea, președintele Consiliului Județean Sibiu.
Sâmbătă, 30 mai, oferta culturală se adresează în mod special copiilor din Boiţa şi localităţile din jur, care vor avea ocazia să vizioneze de la ora 10 mai multe filme documentare la Căminul Cultural din Boiţa. Actorii de la Teatrul Gong vor aduce o bucurie copiilor cu spectacolul „Greierele aproape faimos”, care va începe la ora 11, tot la Căminul din Boiţa. Mai mulţi elevi ai Şcolii Populare de Arte şi Meserii „Ilie Micu” din Sibiu vor îmbogăţi atmosfera cu o expoziţie de produse de artă tradiţională realizate de ei.
Şi gurenii au parte de câteva evenimente culturale. Elevii și iubitorii de carte sunt așteptați la ora 10, la Biblioteca “Muguri de brad”, din cadrul Centrului Cultural „Ioan Macrea” din Gura Râului, unde va fi inaugurat Raftul mereu aproape, constituit dintr-o donație de carte, și va avea loc un atelier de lectură publică. Între orele 10-17, tot la bibliotecă copiii vor fi inițiați în arta fotografică și studiul plantelor medicinale din zona depresionară și montană.
Seara de sâmbătă se va încheia la Centrul Cultural “Ioan Macrea“ din Gura Râului cu un concert de muzică clasică oferit de ansamblul cameral “Barocco“ al Filarmonicii de Stat Sibiu, cu începere de la ora 18.
“Pe poteci nebănuite din Munții Lotrului“ este drumeția propusă de Asociația Județeană de Turism Sibiu pe traseul Sibiu-Boița-Valea Oltului-Valea Megheșului-Șaua Pleșu-Culmea Pleșu-Culmea Megheșului-Vf.Raviguți-Culmea Boișoara-Boița-Sibiu, drumeție la care deja s-au înscris 45 de persoane.
Duminică, 31 mai, Zilele Culturale ale Județului Sibiu ajung în Poiana și la Jina. În Poiana Sibiului, pe strada Deal, la numărul 308, turiștii vor putea vizita colecția particulară Maria Ciucă, o creatoare populară care confecționează piese de port popular, iar la Jina, Corul de camera “Cedonia“ va susține de la ora 10 un concert de muzică religioasă la Biserica Ortodoxă “Sfinții Arhangheli Mihai și Gavril“.
La Boița, întâlnirea fiilor satului, ajunsă la ediția a XI-a, se va suprapune armonios cu Zilele Culturale ale Județului Sibiu, la care și-au anunțat prezența oficialitățile județene. Voia bună va fi asigurată de muzica de fanfară și muzica populară pe gustul publicului. Ansamblul Profesionist “Cindrelul Junii Sibiului“ va deschide spectacolul folcloric, iar soliștii Răzvan Năstăsescu, Viorica Telcean, Robert Târnăveanu, Alina Pinca, Mariana Anghel și fiica sa, Adriana, vor încânta publicul.
În centrul comunei Boița, va fi amenajat un stand de informare turistică, păzit strașnic de un muzeograf de la CNM Astra, costumat în uniformă de jandarm rural. Acesta va introduce oaspeții în expoziția „Jandarmii și milițienii de la sate”, în care pot fi admirate fotografii din perioada 1893-1957 cu jandarmi și milițieni din mediul rural. Vizitatorii au ocazia să vadă pe viu cum arăta un jandarm rural din România (Vechiul Regat) anilor 1893-1913. În Boița, localitate de graniță, ajungeau în acei ani și jandarmii din România, pentru a colabora cu jandarmii austro-ungari, în vederea prinderii infractorilor care treceau granița în ambele părți.
Ca de fiecare dată, Zilele Culturale ale Județului Sibiu, includ și expoziția cu vânzare de produse tradiționale aduse de producătorii din zonă.
PROGRAM:
SÂMBĂTĂ 30 MAI 2015
BOIŢA
Căminul Cultural
ora 10.00 Caravana Astra Film
HAI SĂ NE JUCĂM! Sif din Maroc
HAI SĂ DANSĂM! Asmina din Grecia
IUBESC MUZICA! Damaris şi pianul său
IUBESC MUZICA! Yutaro şi toba sa
JUDEŢUL SIBIU. POARTA DE SUD A TRANSILVANIEI
ora 11.00 – Teatru pentru copii
Spectacol „Greierele aproape faimos”
orele 10.00 – 12.00
Expoziție cu vânzare de produse de artă tradiţională, realizate de elevi ai Şcolii Populare de Arte şi Meserii „ Ilie Micu” Sibiu
GURA RÂULUI
Centrul Cultural „Ioan Macrea”
Biblioteca „Mugur de brad”
ora 10.00
Inaugurarea Raftului Mereu Aproape – lansarea donației de carte, însoțită de un atelier de lectură publică.
orele 10.30-17.00
„Flori de leac în ceas de vară” – Expediție fitografică – modul din Atelierul de digital storytelling – inițiere în arta foto și studiul plantelor medicinale din zona depresionară și montană
Centrul Cultural „Ioan Macrea”
ora 18.00
„Ora de muzică clasică”
Concert cu formaţiile camerale ale Filarmonicii Sibiu–Ansamblul cameral „Barocco”
DRUMEŢIE: „Pe poteci nebătătorite din Munţii Lotrului”
Sibiu-Boiţa-Valea Oltului-Valea Megheşului-Şaua Pleşu-Culmea Pleşu-Culmea Megheşului-Vf. Raviguţi-Culmea Boişoara-Boiţa-Sibiu
Punct de plecare: Parcare Sala Thalia, Sibiu, orele 8.00-18.00
Detalii şi înscrieri: office@sibiu-turism.ro, 0269 218 121
DUMINICĂ – 31 MAI 2015
BOIŢA
„Zilele Culturale ale Comunei Boiţa”
Întâlnirea Fiilor Satului – ediţia a XI-a, 31 mai – 1 iunie 2015
Centrul Comunei Boiţa
ora 15.00
Spectacol Folcloric
Fanfara „Muzicienii Sibiului”
Ansamblul Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului” şi soliştii:
Răzvan Năstăsescu, Viorica Telcean, Robert Târnăveanu, Alina Pinca, Adriana şi Mariana Anghel
Elevii Şcolii Populare de Arte şi Meserii „Ilie Micu ” Sibiu
orele 13.00 – 17.00
Stand „Info Turistice județul Sibiu”, organizator: AJTS
Jina
Biserica Ortodoxă „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”
ora 10.00
Concert de muzică religioasă susținut de Corul de cameră „Caedonia” Sibiu
POIANA SIBIULUI
Strada: Deal, nr. 308
ora 10.30
Prezentarea colecției particulare Maria Ciucă,
creator popular, confecționat piese de port popular, membru al Academiei Artelor Tradiționale din Romania
Caravana Zilelor Culturale Sibiu – Boiţa
Plecare din Sibiu, parcare Sala Thalia, ora 12.00
Plecare din Boiţa, ora 17.00
Detalii şi înscrieri :office@sibiu-turism.ro, 0744 585 395
Expoziţie cu vânzare – standuri cu produse tradiţionale în Boiţa