SMURD testează o aplicație la Sibiu care va reduce timpul de intervenții în situații de urgență

smurdRaed Arafat a anunțat lansarea aplicației „Help SMURD”. Aceasta  va fi instalată pe telefoanele voluntarilor SMURD din Sibiu, care vor putea să intervină imediat dacă sunt în zona unde are loc un accident şi să comunice cu medicii până când aceştia ajung la victimă.

Fondatorul Fundaţiei pentru SMURD, Raed Arafat, a declarat că o nouă aplicaţie pentru reducerea timpului de intervenţie în situaţii de urgenţă, prin implicarea voluntarilor, va fi testată în Bucureşti, Cluj, Sibiu şi Târgu Mureş. Arafat a precizat că în proiect vor fi implicaţi, pentru început 200 de voluntari, care au deja experienţă de lucru pe maşinile SMURD şi care vor putea să răspundă unei situaţii de urgenţă până soseşte ambulanţa, dacă incidentul semnalat este în apropierea lor.
„În acest fel, va creşte numărul persoanelor care pot acorda suport. Acest sistem poate fi folosit şi pentru alte situaţii de urgenţă, nu doar medicale. Poate însemna ajutor pentru orice situaţie de urgenţă şi să raporteze ce se întâmplă. Vor fi implicaţi 200 de voluntari care lucrează deja pe maşini SMURD, din Bucureşti, Cluj, Sibiu şi Târgu Mureş. Aplicaţia «Help SMURD» se instalează pe telefoanele voluntarilor şi ei pot primi şi indicaţii de la medicul care se află în dispecerat. Dacă vom avea şi defibrilatoare, înseamnă că dăm o şansa în plus celui care este în stop cardiac în stradă”, a spus Raed Arafat, joi, la conferinţa „Mediafax Talks about Technology for Social Change”, organizată de agenţia Mediafax, în parteneriat cu Fundaţia Vodafone România.
Raed Arafat a precizat că voluntarul poate anunţa când pleacă şi când ajunge la locul accidentului.
„În scurt timp, va putea trimite poza şi chiar un scurt video de la faţa locului, care va ajuta la recalibrarea intervenţiei. Dacă, spre exemplu, dispeceratul a trimis două maşini şi vede că, de fapt, situaţia este mai gravă, poate trimite din timp echipamentele necesare, sau, în caz contrar, dacă a trimis prea multe ambulanţe, poate să le retragă, dacă se constată că nu e cazul. Sistemul va fi de extremă utilitate pentru noi. Acest simplu proiect, care este complex în spatele lui, va aduce cu siguranţă o îmbunătăţire. Odată testat în cele patru oraş, poate fi răspândit tot mai mult”, a mai spus Raed Arafat.
El a adăugat că, împreună cu Fundaţia Vodafone România, mai lucrează la două proiecte importante, care vor fi anunţate în cursul acestui an.
Ravinder Takkar, CEO Vodafone România, a declarat, la „Mediafax Talks about Technology for Social Change”, că Fundaţia Vodafone România, prin programul „Mobile for Good”, a susţinut proiecte din toate palierele sociale, dar a lucrat în special pe partea de sănătate.
„Ştim că este un domeniu important în România. A fost o muncă foarte importantă şi sunt foarte mândru de munca pe care fundaţia o face. (…) Conectivitatea schimbă vieţi indiferent de situaţie. «Mobile for Good» înseamnă să foloseşti tehnologia şi să faci un bine pentru societate. Avem trei ani de când am început şi folosim tehnologia de bază pentru a schimba viaţa persoanelor. Am ajuns la 11 proiecte şi am investit 1,7 milioane de euro în ultimii trei ani, pentru a schimba viaţa a 16.000 de persoane. Literalmente, ajuţi oamenii să se descurce mai bine, să facă o schimbare în viaţa lor”, a spus Ravinder Takkar, precizând că programul a început în 2011 şi este implementat în 28 de ţări.
CEO Vodafone România a adăugat că, în acest moment, nu există un plan de stopare a programului în România şi a făcut apel pentru transmiterea unor idei noi, care ar putea fi dezvoltate şi aplicate în cadrul „Mobile for Good”.
Directorul Legal and External Affairs Vodafone România, Florina Tănase, a spus că, la trei ani de la lansarea programului „Mobile For Good” în România, există deja 11 proiecte, dintre care cinci cu acoperire naţională şi şase regionale, în Braşov, Cluj, Hunedoara, Covasna, Harghita, Alba, Mureş, Satu Mare, Iaşi, Sibiu şi Bucureşti.
„Am ales să dezvoltăm proiecte în toate colţurile ţării, avem cel puţin un proiect Mobile for Good în fiecare judeţ, iar cele mai multe proiecte Mobile for Good se desfăşoară în Iaşi – zece proiecte, Mureş – zece proiecte, Cluj – şapte proiecte şi Timiş – şapte proiecte. Şi nu ne oprim aici, în fiecare an lansăm runde de finanţare specifice şi căutăm proiecte care folosesc tehnologia pentru a îmbunătăţi viaţa oamenilor. Anul acesta, în ianuarie, am finalizat runda de finanţare în urma căreia au fost alese pentru finanţare opt noi proiecte. În total, investiţia în toate proiectele Mobile For Good, 11 implementate până acum şi cele opt care urmează să fie lansate anul acesta, este de peste 2,2 milioane de euro”, a explicat Florina Tănase.
Noi proiecte pentru sănătatea şi îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor sunt prezentate la cea de-a doua ediţie a conferinţei „Mediafax Talks about Technology for Social Change”, organizată de agenţia de presă Mediafax, în parteneriat cu Fundaţia Vodafone România. La eveniment sunt prezenţi reprezentanţi ai organizaţiilor non-guvernamentale, ai instituţiilor publice şi private, medici, directori de spitale, reprezentanţi ai organizaţiilor de pacienţi, reprezentanţi ai companiilor din România.
Fundaţia Vodafone România a finanţat, în cei 17 ani de activitate, peste 848 de programe în domeniile sănătăţii, educaţiei, serviciilor sociale, având ca beneficiari copii, tineri, bătrâni, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundaţia Vodafone România a investit 20 milioane de euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non-profit partenere. Fundaţia Vodafone România este o organizaţie non-guvernamentală românească cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operaţiunile comerciale ale companiei, înfiinţată în 1998.

Ultima oră