itm-ul a luat la purecat brutăriile din județul sibiu. s-a lăsat cu sancțiuni dure!

brutarieÎn perioada 12 – 13 mai 2015, s-a desfăşurat, la iniţiativa Inspecţiei Muncii, Campania de control privind combaterea cazurilor de muncă nedeclarată precum şi verificarea modului în care se respectă prevederile legale de securitate şi sănătate în muncă pentru lucrătorii din cadrul unităţilor care au ca obiect de activitate: fabricarea produselor de brutărie şi a produselor făinoase şi comerţul cu amănuntul al pâinii, produselor de patiserie şi produselor zaharoase, în magazine.

Obiectivul acestei campanii a urmărit atât identificarea şi combaterea muncii nedeclarate şi verificarea respectării de către angajatorii din domeniul fabricării produselor de brutărie a prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă, cât şi diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea, de către angajatori, a prevederilor legale menţionate.
Acţiunile de control s-au desfăşurat în perioada 12 – 13 mai, atât pe timpul zilei, cât şi pe timpul nopţii, începând cu ora 22 – schimbul III al agenţilor economici.
În perioada de desfăşurare a acţiunii, au fost controlaţi 32 de angajatori din domeniile de activitate menţionate, la care sunt înregistraţi 923 lucrători. Au fost constatate de echipele de control 141 de neconformităţi de la prevederile legale din domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă, pentru care au fost dispuse măsuri de remediere şi s-au aplicat 102 sancţiuni contravenţionale, 6 amenzi în valoare de 10.800 lei şi 96 de avertismente.
A fost depistat un angajator care practica munca fără forme legale. Pentru cele 6 persoane care lucrau în unitate fără contract individual de muncă, acestuia i-a fost întocmită propune de cercetare penală.
Controalele efectuate în aceste domenii de activitate au evidenţiat, în principal, următoarele deficienţe:
–    Netransmiterea sau transmiterea cu întârziere a datelor în Registrul general de evidenţă al salariaţilor;
–    Nerespectarea repausului săptămânal ;
–    Netransmiterea la termen a datelor, în Registrul general de evidenţă a salariaţilor;
–    Lipsa instrucţiunilor proprii de securitate şi sănătate în muncă;
–    Neasigurarea de către angajator a echipamentului individual de protecţie şi neutilizarea acestuia în procesul de producţie;
–    Lipsa controalelor medicale periodice.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu