Președintele Grupului Polisano a reconfirmat faptul că un fond de investiții străin va intra în acționariat cu o investiție de 30 de milioane de euro. Remus Borza mai spune că mai multe proprietăți și afaceri de sub umbrela Polisano, vor fi scoase la vânzare.
Daniela şi Loredana Vonica, moştenitoarele imperiului farmaceutic Polisano din Sibiu, vor semna miercurea viitoare o scrisoare de intenţie cu un fond de investiţii străin interesat să plătească 30 mil. euro pentru 25% dintr-o companie care va îngloba doar afacerile din domeniul medical ale grupului.
„Scrisoarea de intenţie cu fondul de investiţii va fi semnată miercurea viitoare la Bucureşti. Investitorul va introduce o clauză de confidenţialitate până la momentul constituirii firmei, motiv pentru care nu îi pot divulga numele. Acum se lucrează la formarea noii companii care va include toate activităţile din domeniul medical ale grupului Polisano: distribuitorul, farmaciile, clinicile, spitalele şi fabrica. Restul sunt firme de sine stătătoare şi vor rămâne în afara grupului“, a declarat pentru Capital avocatul Remus Borza, preşedintele Polisano.
Astfel, sub umbrela Polisano SA vor intra firmele Polisano SRL, responsabilă de activitatea de distribuţie de medicamente a grupului; Clinica Polisano SRL şi Centrul Medical Polisano SRL, care administrează reţeaua de clinici şi spitale; Polisano Pharma SRL, care gestionează producţia de medicamente; şi Sibpharmamed SRL, administratorul reţelei de farmacii Reţeta şi Polisano Pharma.
Toate aceste companii sunt deţinute în tandem de Daniela Ioana Vonica şi Andreea Loredana Vonica, soţia şi fiica medicului Ilie Vonica, care s-a sinucis anul trecut pe fondul arestării soţiei sale într-un dosar de evaziune fiscală.
Ce mai scoate Polisano la vânzare
În decembrie 2014, antreprenorul german de origine română Jürgen Andreas Faff, implicat în mai multe proiecte de parcuri fotovoltaice, a cumpărat firma Sibiu Golf Club, prin intermediul căreia Ilie Vonica intenţiona să construiască un teren de golf la Cisnădie. Investitorul vrea să continue proiectul care presupune un teren de golf cu 18 găuri de joc şi şase găuri de antrenament.
„Deocamdată, am renunţat doar la proiectul de golf din Cisnădie. Mai avem un hotel în faţa gării din Sibiu (aflat la stadiu de finisaje n.red.) pe care am vrea să îl vindem, dar nu am avut timp să intrăm în discuţii pentru vânzarea lui pentru că nu a fost o prioritate. Şi firma de construcţii (Impala n.red.) poate fi vândută, pentru că noi nu mai avem alte proiecte interne pe această zonă şi are un palmares impresionant de lucrări“, spune Remus Borza.
Din grupul Polisano mai fac parte şi dealer-ul auto Toyota, service-ul auto Citröen şi un centru de înfrumuseţare. În momentul preluării conducerii operaţionale a grupului Polisano, în august 2014, Remus Borza a recomandat familiei Vonica vânzare liniilor de business care oferă servicii suport.
Familia Vonica ocupă poziţia 43 în ultima ediţie a Top 300 Capital, cu o avere estimată la 102-106 mil. euro. Sursa: capital.ro
Minciuni gogonate:
1. Evaluarea firmei ar fi de 90 mln, daca se vine cu cash-aport numerar, si nu 120 mln EUR. Toate fondurile vor sa capitalizeze firmele, nu sa bage bani in buzunarul …. „antreprenorilor”.
2. Niciun fond nu face DUE DILIGENCE dupa oferta FERMA ci INAINTE.
3. Cu dosare penale si SECHESTRU, niciun fond serios nu se baga in combinatie.
4. Niciun fond serios nu cumpara DOAR 25% intr-o firma in care nu poate controla nimic, mai ales daca aduce aport de 30 mln EUR care pot disparea urgent la „administratori” in buzunare. Toate fondurile vor minim 51%!
5. Confidentialitate: partile nu au voie sa vehiculeze public sume de tranzactii in mod public in faze incipiente (inainte de DUE DILIGENCE). In cel mai bun caz „scapi” informatia in presa „pe surse”, dar niciodata direct.
6. Daca cineva investeste 30 mln in Romania si nu doreste sa apara public …. e … POLITICIAN roman. 100%. De obicei cu firma in paradis fiscal.
CEL MAI PROBABIL:
1. Mandatul de 1 an al lui Borza se apropie de sfarsit si sunt „niste aspecte legate de actionariat de rezolvat”, inainte de prelungire/neprelungire mandat Borza.
2. Planul a fost de la inceput: libertate/condamnare usoara versus actiuni ale firmelor. Libertatea sau condamnarile usoare sunt marfa cautata in Romania si costa scump.
3. „Investitorul” este de fapt ….. Borza&Company, care-si incaseaza „in natura”/in actiuni „comisionul de succes” pentru evitarea insolventei Polisano. Cel mai probabil vorbim de POLITICIENTI romani si alti oameni influenti, care au pus umarul la afacerile Polisano-bugetul de stat (CNAS) de-a lungul timpului
4. Cea mai penibila varianta este ca Borza sa blufeze fara sa faca nimic, doar pentru ca Polisano sa impresioneze in presa, in conditiile in care face restructurari si nu mai are credibilitate si „credit” de la producatorii de medicamente.
„Am agreat la Londra condiţiile pentru ca un fond de investiţii, unul dintre cele mai mari din lume, să vină cu un aport de 30 milioane de euro pentru un pachet de 25%“, a precizat Borza. Acordul va fi semnat zilele următoare, potrivit preşedintelui Polisano.
Înţelegerea evaluează Polisano la 120 mil. euro, iar un due diligence urmează să se realizeze în perioada următoare. Fondurile asigură stingerea datoriilor intragroup.
http://www.zf.ro/companii/remus-borza-un-fond-de-investitii-intra-minoritar-la-polisano-pentru-30-mil-euro-14219772