De se sunt bune vitaminele pentru ochi

Omul beneficiaza de activitatea constanta a analizatorilor, care prin preluarea stimulilor externi si conducerea lor spre creier si maduva spinarii reusesc sa optimizeze integrarea organismului uman in mediul inconjurator. Acest fapt determina buna functionare in cadrul cotidianului: traiul zilnic cu activitatile adiacente, alaturi de activitatile profesionale la locul de munca. Majoritatea substantelor nutritive care asigura functionalitatea ochiului sunt preluate in urma desfasurarii circuitului sanguin, a carui finalitate aduce in prim plan o serie complexa de substante nutritive pentru analizatorul vizual.vitamine ochi

Substantele benefice preluate din cadrul circulatiei sunt extrem de diversificate, pornind de la setul complet de vitamine esentiale:  A, C, E, pana la compusi cu un grad superior de complexitate, precum: oligoelementul zinc, diversi acizi cu actiune benefica asupra elasticitatii cristalinului, dintre care se evidentiaza Omega 3 si cel decosahexaenoic. Luteina este de asemenea un ajutor indispensabil pentru analizatorul vizual, efectele sale fiind de lunga durata. Primul exponent din cadrul ajutoarelor de nadejde este vitamina A , pilon de referinta in asigurarea sanatatii ochiului.

Aceasta substanta beneficiaza si de o denumire particulara, ilustrativa pentru influenta pozitiva pe care o are asupra acestui analizator, si anume de „retinol”. Provenienta lingvistica are valente directe cu o componenta esentiala a ochiului, retina fiind una dintre cele trei tunici interne primare, mai exact locul in care se gasesc celulele receptoare pentru stimulii vizuali diversificati. Celulele cu bastonas si cele cu con sunt cele care se ocupa integral de vederea diurna si nocturna, lipsa lor generand un nivel scazut de acuitate vizuala.

Unul dintre beneficiile oferite de consumul moderat de vitamina A este reprezentat de faptul ca sporeste functionalitatea vederii crepusculare, determinand formarea treptata a purpurului retinian. Acesta inglobeaza un tesut de tip epitelial, localizat in retina, cu un rol major in secretia principalilor pigmenti vizuali: iodopsina si rodopsina. Exista anumite categorii vulnerabile ale publicului general, care din anumite motive profesionale implica o nevoie sporita de vitamina A. Dintre acestea se remarca cu precadere  programatorii, sau persoanele care petrec foarte mult timp in fata calculatorului, soferii de cursa lunga, mai ales cei care isi desfasoara activitatea in timpul noptii, precum si persoanele pasionate de sesiunile prelungite in fata televizorului, care la un moment dat se va dovedi un factor negativ pentru buna functionalitate vizuala. In cazul in care va regasiti in aceste categorii, recomandam o vizita la un oftalmolog din Constanta, in acest oras regasindu-se medici foarte buni in aceasta specializare.

Sursele de vitamina A acopera o arie particulara de alimente, mai precis cele de origine animala. Compozitie superioara se regaseste la nivelul organelor interne (ficatul, inima) sau in cadrul branzeturilor diversificate cu un procent sporit de grasime. Pestele de apa dulce, legumele sezoniere variate: morcovi, broccoli, salata, rosiile si spanacul, dar si ouale de tara reprezinta alte surse importante pentru sustinerea aportului zilnic necesar de vitamina A.  O privire finala de ansamblu aduce in prim plan o selectie completa de astfel de substante esentiale, principalele elemente chimice importante fiind zinclu, vitaminele C si E, luterina, seleniul, Omega 3, Omega 6, DHA si zeaxantina.

 

 

Ultima oră