Sfârșitul trecut de săptămână a transformat orașul Avrig și comunele Racovița și Turnu Roșu în gazde pentru Zilele Culturale ale Județului Sibiu. Aproape 2.000 de oameni au participat la bogata ofertă de evenimente culturale care au inclus filme documentare, teatru pentru copii, concert de muzică clasică, drumeție, spectacol folcloric, lecturi publice şi expoziție cu vânzare de produse tradiționale.
“Iată că ne aflăm în cea de-a doua săptămână a Zilelor Culturale ale Județului Sibiu, un proiect de suflet prin care vrem să revitalizăm toate zonele județului prin descoperirea și redescoperirea valorilor tradiționale, dar și prin promovarea produselor culturale contemporane. Și suntem aici, la Racovița, în căminul cultural pe care Primăria în parteneriat cu Consiliul Județean Sibiu l-a renovat pentru ca toți locuitorii de aici să se bucure de cele mai bune condiții”, a declarat Ioan Cindrea, președintele Consiliului Județean Sibiu, în deschiderea spectacolului organizat duminică de Junii Sibiului.
Înaintea spectacolului de la Racovița, oficialităţile sibiene, primarii din Ţara Oltului și spectatorii au fost întâmpinaţi de fanfara „Muzicienii Sibiului”, după care au urcat pe scenă Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul Junii Sibiului”, alături de soliştii Mariana Anghel, Adriana Anghel, Alina Bîcă, Nelu Albu, Alina Pinca, Răzvan Năstăsescu şi Daniel Rosalim, precum și elevii Școlii Populare de Arte și Meserii ”Ilie Micu” din Sibiu. De asemenea, au dat reprezentații ansamblurile folclorice din zonă „Datina” (Tălmaciu), „Valea Moaşei” (Sebeşu de Sus) şi „Doruleţ” (Racoviţa). În fața căminului cultural a fost amenajat și standul Consiliului Județean Sibiu unde copiii au participat la ateliere creative de desen și pictură pe sticlă.
Tot copiii au avut parte sâmbătă de numeroase și interesante programe culturale la Avrig: Caravana Astra Film, spectacol interactiv de teatru, mici dramatizări și un club de lectură. Iar la Turnu Roșu, în Biblioteca publică, oamenii locului s-au strâns cu mic cu mare la un eveniment inedit propus de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu: Raftul Mereu Aproape, o donație de 55 de titluri a câte zece exemplare din fiecare, adică 550 de volume.
Nu a lipsit nici muzica clasică, oferită avrigenilor de formaţia camerală a Filarmonicii de Stat Sibiu – Ansamblul „Barocco”, iar localnicii au ascultat cu emoție pagini celebre din repertoriul clasic. Cei pentru care drumețiile sunt un mod de viață au participat la o experiență unică sub titlul „Sportiv în Munţii Făgăraş – Pe muntele Suru”, pe traseul Sebeşu de Sus (457 m) – Muchia Moaşei – Cabana Suru (1450 m) – Curmătura Surului (2113 m) – Vf. Suru (2283 m).