comisia europeană și ”apă canal” sibiu - parteneri în ”săptămâna verde”
DCIM100MEDIA

apa canalSpectaculoasa transformare pe care apa din canalizarea Sibiului o are înainte de a ajunge înapoi în natură, prin intermediul Râului Cibin, a constituit tema unui eveniment pe care ”Apă Canal” Sibiu și Comisia Europeană l-au organizat în cadrul ”Săptămânii verzi” a Uniunii Europene.

Porțile Stației de epurare s-au deschis larg pentru elevii Colegiului Agricol  ”D.P Barcianu” din Sibiu, specializarea ”Tehnician ecolog și protecția calității mediului”, dornici să afle procesele de epurare a apei uzate.
Construită în 1971, Staţia de epurare a fost reabilitată între anii 2005 – 2008 în cadrul Proiectului Ispa „Modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi al apei uzate în municipiul Sibiu”, valoarea lucrărilor fiind de 9,39 milioane de Euro. O particularitate o reprezintă introducerea, începând cu 2007, a unui sistem de cogenerare ce produce „energie verde” provenind din arderea biogazului rezultat din fermentarea nămolului şi transformarea lui în energie electrică şi agent termic.
Noile rigori impuse de legislaţia europeană de mediu au făcut ca lucrările de modernizarela Staţia de epurare să continue și între 2012 –  2015, prin  implementarea unei noi trepte de epurare, cea terţiară, ce vizează recuperarea azotului şi fosforului din apa uzată utilizând procedee chimice.
Valoarea investiției este de aproximativ 40 de milioane de lei, fără TVA, prin care capacitatea  de epurare a crescut de la 4.500 mc / oră la 5.000 mc / oră, fiind construite 4 bazine de aerare pentru procese de nitrificare-denitrificare şi a 2 bazine de retenţie cu o capacitate totală de 5.000 mc  pentru apa pluvială. A fost amenajată o hală de îngroşare şi deshidratare a nămolului și executate 3 staţii noi de pompare ape uzate. În paralel cu aceste lucrări a fost executat un colector între Sibiu și Rașinari, care va transporta apa uzată din această comună, și reabilitat colectorul dintre Cisnădie și Stația de epurare.
Urmare a acestor investiții, Stația de epurare procesează la standarde europene ape uzate pentru o populație echivalentă de 220.000 locuitori din Sibiu, Cisnădie, Șelimbăr și Șura Mare, acestor localități urmând a se alătura, în scurt timp, Rășinariul.
Elevii au apreciat pozitiv lecția primită ”la fața locului” iar cadrele didactice și-au exprimat  dorința de a reveni la Stația de epurare și cu alte clase de elevi pentru pentru a le arăta ”pe viu” întreg procesul de epurare a apei uzate, urmat de reintegrarea apei în natură.
Ediția din acest an a ”Săptămânii verzi” organizată de Comisia Europeană are ca temă ”Natura – sănătatea noastră, bogăția noastră”, aplicația depusă de ”Apă Canal” SA Sibiu fiind acceptată alături de alte 12 proiecte din România.

Ultima oră

Comentariul meu