Veşti bune pentru copiii cu deficienţe de auz din Sibiu

copii deficiente auz sibiuOrganizația non-profit “Ascultă viața” a participat cu proiectul omonim în cadrul concursului de finanțare “Lumea prin culoare si sunet”, ediția 2015 organizat de Fundatia Orange și a obtinut o finanțare de 131.685 de lei.

Proiectul câștigător își propune îmbunătățirea procesului de reabilitare pentru copiii hipoacuzici cu implant cohlear (IC) și integrarea acestora în instituțiile de învățământ de masă prin dezvoltarea unui curs de specializare în terapie logopedică și crearea la nivel național a unui nucleu de specialiști, cu un accent deosebit pe regiunile unde nu există personal calificat.
Programul “Lumea prin culoare si sunet” organizat de Fundatia Orange oferă anual prin concurs fonduri organizațiilor non-profit ce pot propune proiecte de sănătate, educație sau cultură în beneficiul persoanelor cu deficiențe de vedere și/sau de auz. Bugetul total acordat în cadrul ediţiei de anul acesta este de peste 311.000 euro, proiectele câştigătoare fiind alese de către Consiliul Director al Fundației Orange în urma unui proces de selecție realizat pe baza unor criterii de evaluare ce includ relevanța și coerența proiectului, durabilitatea, impactul estimat sau numărul de beneficiari. Din cele 75 de proiecte înscrise, 7 au fost alese şi au primit finanţare.
Unul dintre proiectele câștigătoare din acest an este „Ascultă Viața” ce are ca scop recuperarea copiilor hipoacuzici cu implant cohlear (IC) prin dezvoltarea unui curs de specializare în terapie logopedică și crearea la nivel național a unui nucleu de specialiști.
Operația de implant cohlear rezolvă doar o parte a deficienței de auz și trebuie urmată de un lung proces de recuperare logopedica. In acest context, aria de interventie a  asociației sibiene are o importantă deosebită, deoarece completează tratamentul surdităţii, inceput prin implantul cohlear, oferind terapie logopedică ce permite copilului sa învețe sa vorbească. Astfel se  asigură  recuperarea totală şi integrarea în învăţământul de masă. Procesul de recuperare este de durată, fiind necesari ani intregi de terapie pentru a se ajunge la incluziune şi integrare în instituțiile de învățământ de masă.
Proiectul Asociaţiei “Ascultă Viaţa” propune formarea unor profesionişti specializaţi în logopedie şi suport psihologic pentru recuperarea copiilor cu implant cohlear, deschiderea in Sibiu a unui cabinet propriu de logopedie si consiliere psihologică, evaluarea şi furnizarea de servicii terapeutice specializate pentru 50 de copii purtători de implant.
În acest scop, echipa “Ascultă Viaţa” va desfășura acţiuni de informare despre deficienţele de auz si procesul de reabilitare în centrele universitare unde se efectuează intervenţii de implant cohlear. Suportul şi experienţa asociaţiei vin în sprijinul familiilor ce se confruntă cu surditatea copilului candidat pentru implant.
Proiectul are o acoperire națională, beneficiarii acestuia fiind copiii cu implant cohlear provenind din zone unde nu există terapeuţi specializaţi in implantul cohlear, indiferent de producătorul implantului cohlear sau de spitalul în care s-a realizat operația.
Din echipă fac parte personalităţi ale mediului universitar sibian şi părinţi ai micuților cu implant cohlear. Putem spune că la Sibiu se aud vești bune pentru copiii cu deficiențe de auz, iar solidaritatea devine o voce tot mai puternică în comunitate.

Ultima oră