Cu o istorie educațională de peste 635 ani, Sibiul a fost și va rămâne unul din cele mai importante centre universitare din România. Din 1380, când au fost puse bazele primei școli, și trecând prin anul 1786, când a fost înființată prima instituție de învățământ superior – Cursul Preparandial de învăţători din Sibiu continuând cu înființarea centrului universitar – orașul nostru a fost într-o permanentă evoluție din punct de vedere academic.
12 mai 1995 este un reper în destinul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Este momentul în care instituția de învățământ superior, născută acum aproape jumătate de secol a fost botezată cu numele unuia din promotorii spiritualității românești, Lucian Blaga. Nu e numai un omagiu adus poetului și filosofului, a cărui creație își trage seva din pământ transilvănean, dar și o formă de asumare a unei sarcini dificile, de a se ridica la valoarea numelui pe care îl poartă.
În urmă cu douăzeci de ani, alegerea patronului instituției academice a determinat o nouă etapă în evoluția învățământului universitar sibian.
[contextly_auto_sidebar id=”oya4KeuZFvp6ZhDd9GeTIUwrQpBriVVd”]
A devenit obișnuință ca roadele muncii de la ULBS să fie recunoscute, activitățile didactice și de cercetare de la Sibiu fiind apreciate atât în țară cât și în străinătate. Dovadă stau numeroasele parteneriate cu instituții academice din întreaga lume, proiectele comune și schimburile de studenți și cadre didactice. În vremuri de cumpănă pentru întreg sistemul de învățământ, ULBS a continuat să se dezvolte, să facă performanță.
Îngemănarea dintre cetatea Sibiului, în care universitatea și-a găsit gazda perfectă, care, în timp, a devenit acasă, cu filonul filosofic și poetic sugerat de opera lui Lucian Blaga, a descătușat forțele creatoare ale celor ce au făcut parte sau sunt parte a trupului instituției. Premiile câștigate de studenții noștri la diferite concursuri naționale și internaționale, rezultatele științifice excepționale ale cadrelor didactice, în diferitele domenii de specializare, din cadrul facultăților aparținând ULBS sunt mărturie a rezistenței peste timp a instituției. Colaborarea dintre universitate și unele instituții publice și agenți economici au îmbunătățit formarea profesională a studenților încă din timpul facultății, fiind o prioritate susținută de necesitatea transpunerii cunoștințelor teoretice în practică, de găsirea unei soluții la un aspect profund legat așteptările studenților noștri.
Trăim într-o societate în care lucrurile se mișcă alert, principiile se construiesc și se reconstruiesc pe măsură ce generațiile se schimbă, iar pentru a deveni performanți e nevoie să ținem pasul cu transformările regăsite în toate domeniile de activitate. Lucian Blaga scria că „Începi să mori când pe niciun plan de activitate nu te mai poți depăși”, dar ceea ce ne dorim noi este să evoluăm, să găsim resurse pentru a ne autodepăși.
Rețeta succesului este ambiția continuă de a răspunde altor și altor provocări, adaptarea la cerințele societății aflate într-o evoluție dinamică. Nu poți face perfomanță fără a te raporta mereu la viteza amețitoare a progreselor științifice, iar succesul nostru constă și în această capacitate de înțelegere și dorința de a ține pasul cu tot ce e nou.
Sunt mândru că fac parte din comunitatea academică a acestei universități de prestigiu național și internațional. Sunt mândru ca acest oraș minunat poartă atributul de oraș universitar datorită, în primul rând, Universității Lucian Blaga din Sibiu.
Locul pe care Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu îl ocupă astăzi li se datorează deopotrivă cadrelor didactice, personalului nedidactic și, în special studenților noștri, pe care îi consider parteneri în activitatea noastră. Nimic în această universitate nu s-ar fi putut face fără aportul nemijlocit al acestor studenți și, de aceea, există o permanentă legătură, o simbioză între cadrele didactice care sunt implicate în cercetare și studenți.
Mulțumesc tuturor acelora, cadre didactice, personal nedidactic și studenți care, acum 20 de ani, au făcut din 12 Mai 1990 un reper simbol al unui nou început!
La mulți ani ULBS! La mulți ani comunității academice sibiene! La mulți ani tuturor și împlinirea tuturor năzuințelor!
Prof.univ.dr.ing. Ioan BONDREA