obiective turistice pe care trebuie neapărat să le vezi la muzeul în aer liber

gospodărie-atelier de prelucrare a chihlimbarului, colţi, judeţul buzău casa 2CNM Astra are în Muzeul în Aer Liber o serie de obiective și monumente reprezentative. Este vorba despre gospodăria de prelucrare a chihlimbarului din Colţi, judeţul Buzău.

Gospodăria al cărei element principal îl constituie casa de mari dimensiuni, cu etaj, ilustrează un meşteşug mai puţin întâlnit dar cu o vechime considerabilă: extragerea şi prelucrarea chihlimbarului. Această răşină, considerată piatră semipreţioasă, este extrasă în România numai din minele din Carpaţii de Curbură, având atestarea documentară din secolul al XVI-lea în timpul domniei lui Mihnea Turcitul. Chihlimbarul este folosit ca materie primă pentru bijuterii şi ornamente, dar şi în medicina tradiţională ca remediu pentru diverse afecţiuni.[contextly_auto_sidebar id=”F88DNKqSKklwEafaqX5szWW6eO5k3b3w”]
În cele două încăperi din primul nivel al casei este amenajat atelierul de prelucrare a chihlimbarului cu toate uneltele de care are nevoie meşteşugarul (strung, polizor cu curea s.a.).  Parterul este construit din piatră de râu, iar etajul este făcut din bârne de brad solzite și tencuite.
Existenţa acestui monument special în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului confirmă, practic, valoarea etnografică pe care spaţiul românesc o propune lumii întregi.
Toate acţiunile C.N.M. ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

Orar de vizitare Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA. Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului
Luni-Duminică
10-18 – program de vară (aprilie-septembrie)
9-17 – program de iarnă (octombrie-martie) (Fară vizitare interioare)

Ultima oră

Comentariul meu