nițică modestie nu i-ar strica familiei prezidențiale!

Știți vorb’aia că bărbatul trebuie să aibă, alături de el, o femeie nu numai deșteaptă, ci și înțeleaptă, dacă-și dorește succes în politică? Sau versul dintr-un cântec de petrecere cu femeia te ridică, femeia te coboară? Sunt convins că maximele înțelepciunii populare nu vă sunt străine. Vorbele astea de duh mi-au venit în minte după ce, în presa locală și în academiacatavencu.info, am citit despre noul proiect intitulat, cum sugera un forumist sibian, după model nord-coreean: „Drumul președintelui”. La început am crezut că e o glumă. Apoi am sperat să fie doar o idee neinspirată, la care inițiatorii vor renunța, dintr-un minim bun simț al ridicolului. Sau sub presiunea reacțiilor forumiste. Până la urmă am văzut că nici vorbă de autocenzură: proiectul e pe cale să se realizeze, începând cu 1 mai-ul muncitoresc. Și mai sunt numai trei zile. E pericol, mi-am zis: ne facem de râs Sibiul, cu președintele nostru, cu tot!iohannis si carmen

Proaspăt „căsătorită” cu Președinția României, familia Iohannis a ajuns, astfel, în centrul unui joc de așa zis marketing turistic, inițiat de o firmă despre care nu știm mare lucru. De fapt, nu știm nimic, din ce ar trebui să știm: experiență, realizări, aprecieri profesionist-neutre. Știm doar că ideea a fost binecuvântată de soția președintelui. Dar, „nu am folosit numele Iohannis. Este drumul președintelui. Punct. Nu promovăm neapărat numele unei persoane, nu vrem să facem statui”, a declarat, din partea firmei cu pricina (vezi turnulsfatului.ro) o doamnă, care ne asigură că nu are acordul președintelui. Adică cum? Știe soția, nu și soțul? O familie recunoscută pentru coeziunea ei moral-spirituală? Personal nu cred, nu pentru că n-ar fi posibil, ci pentru că soțul, chiar dacă n-ar fi vrut, trebuia informat de cabinetul de presă al Președinției, imediat după apariția virulentului pamflet din „Academia Cațavencu” („Biciklaus, pentru voi, este Mickey Mouse 2? Top 10 obiective de vizitat, de 1 Mai, pe «Drumul președintelui»” / 23 aprilie 2015). Dar cine nu află o astfel de informație, imediat după ce-i apare numele în presă, mai ales dacă e vorba de „Cațavencu”?

Interesante sunt și explicațiile pe care doamna cu proiectul le-a dat ziariștilor, într-o vizită de inițiere pe „Drumul președintelui”. Spun interesante, din respect pentru limbajul public, pentru că în realitate stațiunile de pe traseu n-au nicio legătură cu președintele României, altele decât le-ar avea cu oricare alt sibian get-beget. Despre Piața Mică, aflăm că președintele a fost văzut „supraveghind lucrările de aici, asigurându-se că toate lucrurile funcționează așa cum trebuie” și „de câteva ori savurând o cafea la una din terase”. Piața Aurarilor? A fost restaurată în mandatul său de primar. Vi se par motivații mature pentru a lansa, în Sibiu, un astfel de circuit turistic, în sezonul estival 2015, zis al președintelui, și să susții că n-are legătură cu președintele României, Klaus Werner Iohannis? Este ca și când am vorbi de președintele în exercițiu al României, dar ne-am face că nu știm că este sibian. Sau, te pomenești că inițiatorii s-au gândit generic la conceptul de președinte. Cum ar fi: președinte de breaslă sau de sindicat, sau de consiliu de administrație. Măi, să fie! Cine știe?, cu proiectul ăsta, Sibiul va înregistra un boom turistic, de-a dreptul inițiatic: îl parcurgi – ajungi președinte, dacă nu cumva ești deja. Sau, cel puțin, afli că ai vocația de președinte… Și joaca asta, pe numai 50 de lei… Ce subiect bun de analizat la „Superjurnal”…

Până vom afla (sper, nu după inaugurare) opinia președintelui în exercițiu, despre drumul ce i se pregătește în orașul său natal, pe neștiutelea, cred că ideea i-a venit cuiva din cercul său de apropiați, cunoscându-i afinitățile pro-monarhice. Ca să-i facă o surpriză, nu de alta. Păi, are județul nostru „Drumul Regelui”? Are. De ce n-ar avea Sibiul și un drum al președintelui, că Regele tot nu mai e suveran… Apropo, câți români știu că traseul Transalpinei de astăzi a fost odată cale regală, între sibienii mărgineni și novăcenii regățeni, după ce Regele Carol al II-lea a inagurat-o, în 1939?

Dar mai bine să nu glumim cu subiecte grave. Peste numai 3 zile (!), „Drumul președintelui” ar putea fi traseu turistic  – not free, despre care nici d-l Iohannis, nici primăria Sibiu nu au scos o vorbă, până acum. Deși mai e puțin timp de gândire, poate prima doamnă revine, totuși, la atitudini înțelepte și nu i se va mai părea ideea drumului „interesantă”. În apărarea prestigiului distinsului ei soț! Sau în comparație cu un proiect caritabil, de exemplu. Cu siguranță, într-o societate ca a noastră, un asemenea proiect i-ar crea cuplului prezidențial o aură respectabilă, de noblețe aristocratică. Nu de alta, dar cred că familia K. & C. Iohannis nu trebuie lăsată să readucă, în actualitate, obiceiurile altei familii prezidențiale române, cunoscută în toată lumea pentru egolatria ei bolnăvicioasă.

Nițică modestie nu le-ar strica Iohannișilor!

Ultima oră

Comentariul meu