studiu important pentru valea hârtibaciului. relevanţa e majoră!
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

80 la sută din populaţia care trăieşte în Podişul Transilvaniei, inclusiv cei din zona Văii Hârtibaciului, consideră importantă protejarea naturii, potrivit unui studiu realizat de Gallup pentru WWF România. Chiar dacă problematica de mediu este secundară priorităților legate de infrastructură și condițiile de trai care sunt percepute ca necesitând îmbunătățiri substanțiale, oamenii înțeleg foarte bine legătura dintre calitatea mediului și calitatea vieții și importanța protejării mediului.

konica minolta digital camera

Potrivit studiului, la întrebarea „După părerea dvs., în ce măsură vă afectează calitatea vieții dvs. și a gospodăriei dvs. următorii factori”, situația mediului se află pe primul loc pentru răspunsurile „Mult” și „Foarte mult” – în total, 65% din respondenți au această părere. [contextly_auto_sidebar id=”6zGZlHvjEVy8nIWSspMBofIbL8YQFHbW”] Următoarele categorii de factori ce sunt percepuți ca influențând calitatea vieții în proporție mare și foarte mare sunt factorii economici (63%), sociali (60%) și factorii politici (59%). În rândul reprezentanților autorităților locale, opiniile sunt puțin diferite, în sensul că aceștia plasează factorii economici pe primul loc (73%), urmați de factorii de mediu (65%), cei sociali (59%) și politici (58%). „Relația de dependență percepută dintre situația mediului și calitatea vieții explică și dorința majorității localnicilor (76%) de a primi în continuare informații legate de problemele de mediu – numai 34% apreciază că sunt destul de bine informați sau foarte bine informați pe acest subiect. De asemenea, acest fapt explică și procentul foarte ridicat al oamenilor care consideră că protejarea mediului este importantă. La întrebarea „Pentru dumneavoastră personal, cât de importantă este protejarea mediului înconjurător”, 80% au răspuns că este „Destul de importantă” sau ”Foarte importantă”, în creștere cu 35% față de rezultatele aceluiași studiu realizat în 2011 de Gallup. Această convingere se manifestă și în rândul reprezentanților instituțiilor locale, 87% afirmând că protejarea mediului e foarte importantă”, se arată într-un comunicat remis presei de oficialii WWF România.
Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1100 de persoane, în vârstă de 18 ani și peste, din zona Podișul Hârtibaciului-Târnava Mare-Olt. Rezultatele sunt reprezentative la nivelul populației investigate, cu o marjă de eroare teoretică de +/- 3.0%. Culegerea datelor a fost realizată în perioada 30 ianuarie-15 februarie 2015.

 

Ultima oră

Comentariul meu