harta corupției locale din românia. cum stă situația la sibiu și care sunt condamnații!
Afaceristul Ilie Carabulea si fostul prim procuror Florin Apostu sunt pe lista condamnaților
afaceristul ilie carabulea si fostul prim procuror florin apostu sunt pe lista condamnaților
Afaceristul Ilie Carabulea si fostul prim procuror Florin Apostu sunt pe lista condamnaților

Societatea Academică din România a  realizat o hartă online interactivă care arată care este situația pe fiecare județ în parte în ceea ce privește numărul de condamnări definitive. Județul Sibiu are un număr de 22  procese finalizate în ultimii cinci ani.

În Sibiu au fost finalizate 22 procese (în perioada 2010-2014), 68.18% fiind condamnări cu suspendare, în 9.09% dintre cazuri au fost implicate fonduri UE, în 45.45% dintre cazuri condamnații lucrau în sectorul public și în 40.91% aveau funcție de conducere. Infracţiunile din județul Sibiu pot fi anchetate de centrul teritorial Alba-Iulia sau de secţiile Structurii Centrale.[contextly_auto_sidebar id=”eTG5vXhgFmRoay0WU2IQf62BchaggjY8″]
Cele mai celebre cazuri de la Sibiu sunt cel al fostului prim procuror Apostu Florin, al milionarului Ilie Carabulea, cel al lui Tomuta Silvestru de la Casa de Cultură a Sindicatelor, cel al inspectorului școlar Joanta Sorin sau cel al lui Tarcea Ioan de la ITM Sibiu.
Analiza la nivel național a fost întocmită pe baza datelor obţinute de la Direcţia Naţională Anticorupţie, care a publicat 3.125 de comunicate referitoare la condamnările definitive în cazurile instrumentate de către procurorii anticorupţie, în perioada 2010 — 2014. În ceea ce priveşte condamnările în această perioadă, 2.143 au fost cu suspendare, în timp ce 982 cu executare.

harta corupției locale din românia. cum stă situația la sibiu și care sunt condamnații!

CLICK AICI SĂ VEZI HARTA CORUPȚIEI LA NIVEL NAȚIONAL

Cum s-a făcut topul
Societatea Academică din România pune la dispoziția celor interesați de activitatea Direcției Naționale Anticorupție și de fenomentul corupției manifestat la nivel judeţean o hartă online interactivă ce permite vizualizarea unei serii de informații referitoare la cazurile instrumentate de către procurorii DNA într-o manieră user-friendly.
Harta corupției judeţene conţine informații extrase atât din comunicatele de presă a condamnărilor definitive, cât și din comunicatele de presă ale trimiterilor în judecată publicate pe site-ul DNA. Date punctuale despre fiecare caz în parte au fost extrase și centralizate într-un format editabil și uşor accesibil prin diversele filtre puse la dispoziție.
Perioada de timp avută în vedere este 2010-2014, întrucât comunicatele referitoare la condamnările definitive sunt disponibile pe site-ul DNA doar din anul 2010.
”În realizarea acestei hărţi am dorit să evidențiem, în principal, dispersia cazurilor de corupție la nivel județean. În consecință, în crearea bazei de date ne-am axat pe identificarea județului – extras din trimiterea în judecată disponibilă pentru fiecare condamnare în parte – în care fapta de corupție a fost realizată. Prin urmare, harta este colorată în funcţie de numărul de fapte comise în fiecare judeţ, indiferent de instanţa care a dat decizia finală sau de domiciliul persoanelor condamnate”, spun cei de la Societatea Academică din România.

Situația în Ardeal
În Transilvania, județele cu cei mai mulți corupți condamnați sunt Maramureșul cu 161 de condamnați și Clujul cu 90 de persoane care au ajuns după gratii. Fostul primar al Clujului, Sorin Apostu, ex-senatorul bihorean Vasile Duță, fostul primar al municipiului Baia Mare, Cristian Anghel, foștii miniștrii Dcebal Traian Remeș și Ioan Mureșan, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sighișoara, Virgil Aldea Horațiu, fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, Florin Apostu, sunt numele cele mai sonore din Transilvania care au ajuns după gratii pentru fapte de corupție.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică