vesti bune pentru sighișoara de la sibiu. de ce sancține drastică a scăpat!

sighisoara-panoramaSecretarul ICOMOS, România, Irina Iamandescu, a anunțat vineri la Sibiu, în cadrul unui seminar despre abordări în proiectarea și execuția lucrărilor de restaurare la monumente istorice, că Sighișoara nu este în pericol să fie exclusă din patrimoniul UNESCO.

”Această întrebare nu s-a pus. Deci nu suntem în această situație deocamdată, dar sigur că acesta este un lucru care trebuie să îl avem undeva în vedere și să fim atenți și să fim respectuoși față de acest patrimoniu și să intervenim așa cum se cuvinte asupra lui”, a afirmat Iamandescu, întrebată dacă Sighișoara se află în pericol să fie exclusă din patrimoniul UNESCO.[contextly_auto_sidebar id=”IB2aUEZI1QKHzH3XnUb04psIcAKMXTC4″]
Potrivit secretarului ICOMOS România, „orice monument care este în lista UNESCO este monitorizat atât de statul care l-a propus, cât și la nivel de UNESCO se fac raportări periodice.”
În luna februarie, arhitectul șef al județului Mureș, Răzvan Șipoș, declarase într-o conferință de presă că s-a vehiculat ideea excluderii Sighișoarei din patrimoniul UNESCO și că din acest motiv municipiul ar putea fi primul din județ în care se va recurge la demolarea construcțiilor neautorizate.
‘Nu am competență să evaluez asta, dar s-a vehiculat inclusiv ideea aceasta (de excludere din patrimoniul UNESCO, n.r.). Adică au fost decizii care au ridicat semne de întrebare, dacă reușește administrația să facă față cerințelor de conservare. Pentru că dacă își pierde autenticitatea, UNESCO nu mai poate să spună oamenilor „știți, veniți aici pentru că este autentic”. Există riscul (de excludere, n.r.), da (…) Cred că, fiind această particularitate că este un sit UNESCO, probabil că primele demolări din județ pentru că nu au autorizație se vor întâmpla aici, la Sighișoara, pentru că aici este dureros (…) Dar nu numai aici, în Cetate, ci dacă ne uităm și la intrările în oraș. Nu poți să intri într-un sit UNESCO și să te uiți la cimitire de mașini. Nici nu știu dacă au autorizație de construcție sau nu.
Aceasta este poarta de intrare în oraș’, a spus atunci, Șipoș, care coordonează comitetul de organizare a celor două situri UNESCO de pe teritoriul județului Mureș, de la Sighișoara și Saschiz.
Arhitectul a mai spus, în februarie, că nici măcar vopseaua folosită la clădirile reabilitate/restaurate nu este corespunzătoare, iar culorile folosite în Cetatea Medievală seamănă mai mult cu ceea ce e în Disney Land, decât într-un sit medieval. El a mai atras atenția atunci asupra materialelor improprii cu care se refac fațadele, existența scărilor din gresie, parcarea și circulația mașinilor în cetate, precum și indisciplina în privința reclamelor și afișajului.
ICOMOS România împreună cu Direcția Județeană pentru Cultură a organizat vineri, la Sibiu, un seminar despre abordări în proiectarea și execuția lucrărilor de restaurare la monumente istorice din spațiul rural transilvănean. Sâmbătă, 18 aprilie, se sărbătorește Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, din inițiativa Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor (International Council on Monuments and Sites — ICOMOS). Sursa: agerpres.ro

Ultima oră

Comentariul meu