Avocatul Poporului schimbă metodele de ridicare a mașinilor din Sibiu!

Avocatul Poporului a sesizat Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la ridicarea mașinilor de către administrația publică. Potrivit acestuia, există în acest moment o practică neunitară în ceea ce privește deciziile instanțelor de judecată cu privire la interpretarea actelor normative.

ridicare masina (5)

Sibiul se regăsește printre județele cu cel mai mare număr de autoturisme raportate la populație. Deși municipalitatea s-a străduit să amenajeze cât mai multe locuri de parcare în oraș în ultimii ani, nu de puține ori s-a întâmplat să nu găsești nici măcar un loc disponibil. Astfel, unii au recurs la „alternative” care s-au dovedit usturător de costistitoare la final.[contextly_auto_sidebar id=”SPqDU7kChvUcaRKv6HnStpjgnPOVgzwb”] Unii dintre proprietarii maşinilor ridicate de serviciul de specialitate al Primăriei Sibiu au acţionat în instanţă acţiunea muncipalităţii, unii dintre ei câştigând procesele. Recent, o avocată din Sibiu a obținut în instanță o decizie judecătorească ce aruncă practic în aer modalitatea de ridicare a mașinilor parcare neregulamentar în municipiul Sibiu.

Practica neunitară
Dacă instanţa sibiană ţine, de regulă, cont de precedentul creat, nu acelaşi lucru se poate spune despre cele din alte judeţe. Astfel, Avocatul Poporului a sesizat recent Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) cu privire la faptul că instanţele de judecată se pronunţă în mod diferit asupra legalităţii hotărârilor consiliilor locale de ridicare a maşinilor parcate neregulamentar. Astfel, Avocatul Poporului a solicitat ÎCCJ să stabilească modul unitar de interpretare a prevederilor legale. În opinia Avocatului Poporului, hotărârile consiliilor locale privind ridicarea maşinilor parcate neregulamentar depăşesc competenţa ce le revine în această materie, fiind contrare prevederilor actelor normative cu forţă juridică superioară.

Ce spune legea

Pe de o parte, instanțelor au reținut că hotărârile consiliilor locale referitoare la ridicarea mașinilor parcate neregulamentar, precum și la constatarea și aplicarea contraventiilor sunt lovite de nulitate, întrucât stabilesc și sancționează contravenții în domeniul circulației rutiere, domeniu reglementat de OUG nr. 195/2002, informează avocatnet.ro. Potrivit instanțelor judecătoresti, hotărârile consiliilor locale au fost adoptate cu depășirea competenței ce revine consiliilor locale și sunt contrare prevederilor actelor normative cu forță juridică superioară.
Pe de altă parte, există și instanțe de judecată care au avut o abordare diferită, conform Avocatului Poporului. Acestea au apreciat că reglementarea procedurii de ridicare a vehiculelor staționate neregulamentar prin acte administrative cu caracter normativ emise de autoritățile publice locale rezultă din interpretarea art. 64 alin. (3) și art. 97 alin. (6) din OUG nr. 195/2002. Totodată, aceste instanțe au apreciat că autoritățile publice au o abilitate generală de a emite acte administrative, în regim de putere publică, în vederea organizării executării legii sau a executării în concret a legii. Instanțele de judecată au mai reținut că legiuitorul a dat competență administrațiilor locale în executarea măsurii tehnico-administrative a ridicării, transportului și depozitării mașinilor staționate neregulamentar, poliția rutieră neavând capacitatea tehnică pentru realizarea acestei măsuri.

 

 

 

Ultima oră