Cum să fii campion la spart ouă când ciocnești de paști - VEZI REGULILE CIOCNITULUI

Tradiția de Paste cea mai așteptată pe langa mersul la biserica si cozonacul, este ciocnitul ouălor! Dar e si asta o “arta”, nu se face, asa, oricum!concurs de ciocnit oua
Respectarea regulilor este obligatorie: cine are prima lovitura, ce părți să fie lovite, ciocnitul sa fie “pe luate”, “pe schimbate”, “pe vazute”, “pe nevazute” etc.
Ouăle vopsite în Joia Mare se ciocnesc după anumite reguli de Paște. Oul are trei părți: vârful, fundul și fețele laterale. În prima zi de Paște se ciocnește numai cap cu cap, a două zi se poate ciocni cap cu dos, iar în zilele următoare dos cu dos.
Că regulă generală, primul care ciocnește este cel mai vârstnic bărbat de la masă. Astfel, persoană mai în vârstă ciocnește capul oului ținut de partener, rostind €œHristos a înviat!”, în timp ce acesta va răspunde cu ~€œAdevarat a înviat!”.
Ciocnesc mai întâi soții între ei, apoi copiii cu părinții, după care părinții cu celelalte rude, cu prietenii și vecinii invitați la masă.
Oul simbolizează viață eternă, fertilitatea, renașterea și norocul. În Antichitate, ouăle erau vopsite în diferite culori și oferite cu ocazia venirii primăverii, simbolizând astfel revenirea naturii la viață, urmată de explozia cromatică specifică.
Ca să fii cel mai bun la ciocnit ouă și să devii campion, trebuie să alegi cu atenție oul. NU intotdeauna oul cel mai ascutit e și cel mai puternic. E important să asculți cum sună coaja oului când îl bați ușor cu o linguriță de lemn. Cu cât e mai sec sunetul, cu atât coaja oului e mai densă și va rezista la mai multe lovituri. Mai trebuie să ai grijă ca lovitura să fie întotdeauna perpendiculară și victoria îți este asigurată. Hristos a înviat!

Campionate de ciocnit ouă

În localitatea sârbească Mokrin, aflată la aproximativ 80 de kilometri de Timișoara se va desfășura a 25-a ediție a Campionatului Mondial în ciocnitul ouălor. Acțiunea are loc în data de 12 aprilie, adică în prima zi de Paști. Luni, timișorenii sunt așteptați la încă un campionat de acest gen, care are loc în localitatea timișeană Sânnicolau Mare, care a ajuns la cea de-a șaptea ediție. Persoanele care participă cu ouăle cele mai tari vor primi ca premii un miel, un cocoș sau un iepure.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică