Slujbă de Înviere în Muzeul în Aer Liber din Sibiu

biserica muzeuCeremonialul religios va avea loc la Biserca de lemn din Bezded, hramul “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”.  Accesul vizitatorilor se va face pe poarta principală a Muzeului și pe poarta bisericii, începând cu ora 23.

Biserica, construită în întregime din lemn, este datată în anul 1759, aşa cum reiese din inscripţia aproape ştearsă acum de pe latura de nord a naosului, pictura interioară, realizată conform canoanelor bisericii răsăritene, realizându-se câţiva ani mai târziu. Originară din zona Sălajului, a fost prima, dintre cele trei biserici aflate în colecţia muzeului, transferată în Muzeul ASTRA şi este o construcţie asemănătoare cu alte construcţii de gen din această parte a Transilvaniei, aflată în proximitatea Maramureşului istoric unde încă din evul mediu s-a dezvoltat arta de-a edifica maiestuoase edificii religioase din lemn.
La mijlocul secolului al XVIII-lea Biserica Ortodoxă din Transilvania, parte a Imperiul Habsburgic, mare putere catolică, se afla, încă, într-o semilegalitate impusă de autorităţile catolice.
Românilor ‘’neuniţi’’ (cum apar adesea numiţi în documentele vremii cei care refuzaseră unirea cu biserica romano-catolică) fiindu-le refuzată construcţia de lăcaşe de cult de mari dimensiuni, din piatră sau alte materiale solide. Astfel se explică larga raspândire a bisericilor de lemn, lemnul constituind materia primă aflată cea mai la îndemână, asemănătoare cu arhitectura caselor tradiţionale din Maramureş, nu întâmplător biserica aflându-se, în muzeu, în apropierea unui complex arhitectonic de pe Valea Cosăului, tocmai pentru a ilustra faptul că arhitectura  religioasă din zonă şi-a găsit inspiraţia în cea a casei tradiţionale.
Interdicţiile impuse nu au ştirbit din valoarea estetică, biserica dominată de turnul clopotniţă părând monumentală şi impozantă, dar în acelaşi timp dând şi o senzaţie de intimitate, atât privită din exterior căt şi din spaţiul interior.
Biserica cu hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, parte integrantă a Muzeului în aer liber, îşi indeplineşte şi menirea de bază, fiind funcţională. Vizitatorii Muzeului pot participa la slujbele religioase de duminică sau de sărbători, doritorii putând să se cunune sau sa îşi boteze copii aici.
[contextly_auto_sidebar id=”4OhFs4zCQOddPp5bgBHq0NnL8WdT0uMJ”]

Slujbă de Înviere în Muzeul în Aer Liber din Sibiu

Ultima oră

Comentariul meu

Publică