Fiica fostului șef de la Cercetări Penale din IPJ Sibiu, Ioan Chicea, a dispărut fără urmă de peste trei ani, după ce ar fi luat niște mai multe credite frauduloase pe care nu le-a mai achitat fiind acum inculpată într-un dosar de fraudă bancară.
Tribunalul Sibiu a respins prin hotărârea nr. 940 din 2014, cererea fostului comisar de poliție Ioan Chicea în dosarul 7962/85/2013 de declarare judecătorească a morţii fiicei lui, Carmen Ioana Chicea.
Astfel de actiuni sunt destul de rar pe rolul instanțelor de judecată pentru că în general declararea judecătorească a decesului se face după ce o persoană a dispărut într-un unui accident, în urma căruia nu s-au putut recupera cadavrele, sau când există indicii că persoana ar fi murit. Codul Civil spune că ”În cazul în care o persoană este dispărută şi există indicii că a încetat din viaţă, aceasta poate fi declarată moartă prin hotărâre judecătorească, la cererea oricărei persoane interesate, dacă au trecut cel puţin 2 ani de la data primirii ultimelor informaţii sau indicii din care rezultă că era în viaţă. (2) Dacă data primirii ultimelor informaţii sau indicii despre cel dispărut nu se poate stabili cu exactitate, termenul prevăzut în alin. (1) se socoteşte de la sfârşitul lunii în care s-au primit ultimele informaţii sau indicii, iar în cazul în care nu se poate stabili nici luna, de la sfârşitul anului calendaristic.”
În ultimii cinci, la Sibiu au fost doar trei procese de acest fel pe rol, exceptând cazul Chicea. În 2010, un sibian declarat mort a fost nevoit să deschidă un proces ca să își recapete identitatea, după ce rudele obținuseră certificatul lui de deces în instanță. In celelalte două cazuri, cererea de declarare a morții unei persoane a fost retrasă, după de persoanele dispărute au apărut în timpul procesului.
Nu este și cazul fostului polițist, pentru că fiica are pe rol un proces penal la Tribunalul Cluj, început la mijlocul anului trecut.
Carmen Ioana Chicea are angajat chiar și avocat și nici nu figureaza pe lista persoanelor declarate dispărute. Fiica comisarului Chicea este acuzată de procurori de comiterea unor infracțiuni în legătură cu unele credite luate de la cinci bănci iar suma discutată, în opinia avocatului Liviu Coldea, este una destul de mare.
[contextly_auto_sidebar id=”51icMzmSE39bCzSknOHl86xvVoHRGoT2″] Ioan Chicea a fost până în 2003 adjunctul șefului IPJ din Harghita. Find acuzat de legături cu lumea interlopă din acest județ, în special cu renumitul Csibi Istvan, Chicea a fost destituit de ministrul de interne de pe atunci, Ioan Rus. Ulterior el a fost mutat pe funcția de șef al serviciului Cercetări Penale la Sibiu de unde a fost pus la dispoziție și apoi pensionat. Un motiv al acțiunii introduce de fostul polițist ar putea fi apartamentul pe care fiica sa îl are în Sibiu. Dacă moartea lui Carmen Ioana era declarată, acel apartament în urma succesiunii putea fi vîndut înainte de a fi pus sub sechestru de o hotărâre a Tribunalului din Cluj. Comisarul ioan Chicea nu a dorit să comenteze nimic în legătură cu acest caz.