Președintele Klaus Iohannis a simulat, astăzi, o conferință de presă. Un discurs scurt, fără teme majore de actualitate, nici de perspectivă. Cu lucruri bune, dar care au lipsit cu desăvârșire:

Aceste 100 de zile au fost despre valori şi despre modul în care ele pot să ne transforme viaţa. A fost important pentru mine să reafirm încrederea în nişte principii pe care comportamentul altor politicieni le-a golit de conţinut (vorbe, vorbe, vorbe),

Pe altele le-a forțat de dragul gonflării realității:

Unii se întreabă de ce nu am vorbit mai mult, de ce nu am prima reacţie la fiecare breaking news, de ce nu admonestez alte instituţii, de ce nu critic zilnic alţi politicieni (nu știu să-i fi cerut cineva așa ceva, în mod explicit),

sau a preferat să reia teme de campanie electorală însă fără nerv și aplomb convingător:

(…) aceasta a fost prima mea promisiune – alt mod de a face politică fără gălăgie şi spectacol (…).

Discursul lui Iohannis, fabricat în laboratorul său de comunicare, a fost un mic eseu, cu idei înseriate una după alta. Nici măcar pe măsura intervențiilor din campania electorală. Cineva s-a prins că președintelui îi place să facă morală și să arate că a venit cu o formulă de conducere nebrevetată încă în România. S-a lucrat cu materialul clientului: cuvinte frumoase, și-atât:

A fost important pentru mine să reafirm încrederea în nişte principii pe care comportamentul altor politicieni le-a golit de conţinut (care principii? care politicieni? care comportament?)

sau

România lucrului bine făcut e posibilă – o ţară care ştie ce vrea şi care poate ce vrea. E un proiect de vindecare pentru ţară care cere o condiţie simplă: să ne vedem fiecare de treabă (chestia asta sună atât de frumos, ardelenește, o știm, dar practica ne omoară).

Toate ca toate, bănuiesc că președintele s-a lăsat greu să nu mai comunice cu poporul pe facebook și să iasă live la pupitrul prezidențial, dar să „exagereze” (scuzați-mi eufemismul) pe teme sensibile n-am crezut:

Un alt lucru a fost refacerea încrederii între stat şi cetăţean, dar şi aplicarea legii pentru toţi (…)

sau

În aceste 100 de zile România a început să redobândească respectul în marile capitale.

Cum, unde, cu cine, Doamne, iartă-mă, a lucrat Iohannis, în ultimele 100 de zile, la egalitatea aplicării legii, în România? Sau ce-i cu bla, bla-ul cu România și redobândirea respectului, în marile capitale, în numai 100 de zile? Mare om, mare caracter! Dar ce spuneți de părerea președintelui despre schimbarea clasei politice, pe care tot în cele 100 de zile a început-o:

Schimbarea clasei politice şi a mentalităţilor e un proces de durată, dar acum câteva luni părea imposibil, în timp ce azi e deja început. Rezistenţa la schimbare e primul semn că se întâmplă.

Subtilă e și rezistența asta la schimbare! Ei, vedeți că se poate? Cine spunea că n-avem clasă politică care nu vrea să-și schimbe nicicum năravurile? Iar faptul că mai sunt elemente, tovarăși, care nu acceptă schimbarea arată că… schimbarea a început. Asta da filosofie cu parfum politic, cetățeni și cetățene!

Conferința s-a încheiat (nu știu dacă a durat o oră) cu rubrica întrebări și răspunsuri. Președintele, ca de obicei, a fost scurt și la obiect. Cel mai la obiect a fost la întrebarea, când se va muta la Vila Lac 3 (scuzați-mă, nu știu ce-i aia):

E problema altora. Eu pot să spun că au trecut primele 100 de zile din mandatul meu şi statul nu mi-a pus la dispoziţie reşedinţa.

Iată, într-adevăr, și un răspuns de șef de stat… care se plânge de funcționarea statului… De ochii lumii, ca toată conferința. Dovadă e și faptul că evenimentul n-a apărut pe site-ul Președinției. Știe ceva d-l Iohannis: n-a fost în regulă să nu prezinte, după 100 de zile, cel puțin direcțiile viitoarelor sale proiecte naționale. Așa cum a promis. Pentru România lucrului bine făcut, evident. Concluzia e clară: în materie de comunicare publică, rămâne cum am stabilit… la Sibiu.

N.m. Declarațiile președintelui au fost preluate din adevărul.ro (http://adevarul.ro/news/politica/presedintele-klaus-iohannis-sustine-conferinta-presa-astazi-ora-1900-100-zile-mandat-1_551a7bd5448e03c0fd13e8bd/index.html)

 

Ultima oră

Comentariul meu