Căpitanul Germanwings către copilot: ”Deschide ușa asta nenorocită!”

bucata de avionCăpitanul  avionulul Germanwings prăbușit în Alpii francezi a incercat din răsputeri să revină în carlinga piloților după ce a ieșit la baie urlând la copilotul Andreas Lubitz să deschidă ușa. Înregistrările ultimelor clipe ale zborului Germanwings au fost obținute de cotidianul german Bild.

„Pentru numele lui Dumnezeu, deschide ușa! Deschide nenorocita asta de ușă!”, a urlat căpitanul Patrick Sondheimer în timpul ultimelor secunde ale zborului.
[contextly_auto_sidebar id=”ns4FNWZAeNWfqrpzSbEgS895VPUw08R5″]Înregistrările de zbor din cutia neagră aflate acum la Procuratura franceză relevă o perioadă de 11 minute din momentul în care căpitanul a ieșit din carlingă și până avionul s-a dezintegra la impactul cu pîmântul.

Primele 20 de minute de zbor sunt doar discuţii banale între pilotul Patrick Sondheimer şi copilotul Andreas Lubitz. Căpitanul îi spune lui Lubitz că nu a avut timp să meargă la toaletă la plecarea din Barcelona. La ora 10.27, pilotul îi cere lui Lubitz să pregătească aterizarea la Düsseldorf. Acesta din urmă îi răspunde: „Sper”, „Vom vedea”.

Imediat după repetarea protocolului de aterizare, la marți, 24 martie la 10.27, copilotul Andreas Lubitz îi spune căpitanului că acum poate să meargă la baie. ”Acum puteți ieși” spune Lubitz. Două minute mai târziu, avionul începe să coboare. La 10.32, controlorii de trafic  încearcă să contacteze avionul, fără răspuns. În acest moment se aude deja o bătaie în ușă. E  căpitanul Sondheimer, conștient că avionul a început coborârea și încearcă să intre. ”Pentru numele lui Dumnezeu, deschide ușa” urlă căpitanul. La 10.35, potrivit orei marcate de înregistrare, se poate auzi un zgomot metalic, posibile lovituri cu toporul pe care le dădea căpitanul în încercarea disperată de a intra în carlingă.

La 10.36, căpitanul Sondheimer se aude urlând din nou, în timp ce în spate pasagerii începuseră deja să strige de disperare: „Deschide nenorocita asta de ușă!”. Este ultima oară când se mai aude o voce în înregistrare. Avionul s-a dezintegrat la 10.40. Lubitz  nu a scos nici o vorbă pe toată durata coborârii, ignorând avertismentele de la bord de a lua altitudine.

 

 

Ultima oră

Comentariul meu