l-am dat afară pe ”dottore” de sibiu - precizări despre acuzațiile de copy – paste din turnul sfatului

capturaÎn data de 26 martie 2015, pe site-ul de știri Ora de Sibiu a fost publicat un articol intitulat ” Primăria a stabilit cum se împart banii pentru proiectele de pe Agenda Culturală a Sibiului”, publicat la ora 15:38.
Articolul respectiv, disponibil la link-ul http://wp.me/ps3nV-GRn, oferă informații PUBLICE despre finanțările acordate de Primăria Sibiu pe agenda culturală a orașului în 2015.
Reporterul Bogdan Savin, cel care a redactat această știre, a copiat din comoditate de pe site-ul turnulsfatului.ro tabelul  în care erau redate sumele alocate de Primăria Sibiu proiectelor culturale, date publice dar pe care le avea în format foto, JPEG.
Colaboratorul Bogdan Savin a fost informat că preluarea pe Ora de Sibiu, a unor informații apărute în mass-media locală se poate face numai  ”în limita a 500 de semne și citarea sursei”.
Respectivul tabel a fost copiat fără să fie informat redactorul șef în acest sens și a fost atașat articolului publicat pe Ora de Sibiu, până la ora 17:11, a aceleiași zile, oră la care tabelul a fost înlăturat, iar în locul său a fost publicat cel furnizat de Primăria Sibiu.

Așa numitul ”dottore” nu mai este de astăzi colaboratorul Ora de Sibiu
În urma celor întâmplate, Ora de Sibiu a renunțat la serviciile reporterului Bogdan Savin.  Ora de Sibiu își asumă responsabilitatea pentru acest incident. Ținem să precizăm că tabelul în cauză nu este o creație jurnalistică a reporterului Turnul Sfatului, informațiile din acesta fiind publice și nicidecum unele oferite exclusiv de municipalitate jurnaliștilor de la Turnul Sfatului.

Dezinformare și injurii
Jurnalistul Traian Deleanu (foto) a trimis la ora 19:18 minute un email pe adresa redactiei noastre: ”Prin acest mail, vă rog să îmi oferiți o declarație referitoare la motivul pentru care reporterii/redactorii Ora de Sibiu copiază texte din ziarul Turnul Sfatului, fără a cita sursa și fără a solicita permisiunea copierii acestor texte”.
Ulterior a dezinformat opinia publică prin afirmația că respectivul TABEL a fost înlăturat de pe Ora de Sibiu, în urma mailului trimis de el pe adresa noastră de email.
Redactorul Șef, Dragos Popescu, l-a apelat telefonic pe Traian Deleanu  pentru a cere detalii legate de acuzațiile aduse, moment în care acesta a început să aducă injurii și jigniri personale, convorbirea fiind în consecință întreruptă. I s-a transmis jurnalistului de la Turnul Sfatului un mesaj, prin care i s-a solicitat un link cu articolul care acesta susținea că a fost copiat. Acuzațiile de ”copy-paste” aduse de Traian Deleanu în articolului din Turnul Sfatului, la adresa redactorului șef Ora de Sibiu, sunt însă nefondate și un atac direct la persoană.

Verticalitatea Turnul Sfatului
Considerăm că articolul publicat pe Turnul Sfatului este mai degrabă o opinie a unei persoane cu multe frustrări, care în niciun caz nu se poate considera un etalon al mass-media din Sibiu. În acest sens oferim ”doar” câteva exemple:

Actualul reporter Turnul Sfatului, Ștefan Dobre, a lucrat mai bine de un an de zile ”sub acoperire” pentru acest săptămânal, fiind angajat cu acte la Adevărul de Seară. Acesta a furnizat articole celor de la Turnul Sfatului, fiind plătit de Holding Adevărul, multe dintre creațiile sale fiind ”copy-paste” din Adevărul de Seară. Precizăm că cei din conducerea Turnul Sfatului au fost de acord cu această ”afacere”, cu bună știință, inclusiv Traian Deleanu, ca redactor șef adjunct. Atunci unde era verticalitatea acestuia?

Practica ”copy-paste” este una familiară chiar la Turnul Sfatului. Nu de puține ori s-a întâmplat ca reporterii publicației să se ”inspire” din transmisiile live oferite de site-ul nostru și să folosească declarații de pe Ora de Sibiu, ca pe unele oferite către Turnul Sfatului, lucru care s-a întâmplat și cu declarații de pe alte site-uri locale.
Mai mult, inspirația ”copy-paste” a continuat și în ceea ce privește articolele preluate și traduse din presa internațională, de către reporterii Ora de Sibiu. Și o parte din aceste traduceri au fost preluate și însușite ca fiind ”creații proprii” de către cei de la TS.

Nu este un secret că Traian Deleanu este colaborator al evz.ro. Nu puține sunt articolele publicate de acesta cu numele său în Evenimentul Zilei,  în Turnul Sfatului fiind publicate cu numele altor reporteri. Asta nu se numește tot ”copy-paste”?

Angajamentul Ora de Sibiu
La final ținem să precizăm că reporterii și redactorii Ora de Sibiu, vor recunoaște public de fiecare dată dacă au făcut sau nu greșeli și vor rămâne consecvenți deontologiei profesionale.

Site-ul nostru este împotriva folosirii de metode neortodoxe și respinge cu fermitate practici folosite de alte publicații și jurnaliști, atât în trecut cât și în prezent, de șantajare a unor persoane pentru atragerea de foloase necuvenite.

Ora de Sibiu NU VA COLABORA niciodată cu reporteri, jurnaliști sau oricare alt tip de persoană, care în trecutul lor sau în prezent au sau au avut în ”CV-ul” lor moral astfel de ”pete”.

Ora de Sibiu a fost fondat în februarie 2009 pe un concept de știri locale și naționale online.
Ora de Sibiu își va continua ascensiunea în mediul online oferind cititorilor săi știrile locale, naționale și internaționale pertinente, însoțite de imagini și video în timp real.
Ora de Sibiu, a avut în ultimele 12 luni un trafic mediu de peste 130.000 de vizitatori unici, cu un record absolut în luna noiembrie 2014 (luna alegerilor prezidențiale), de peste 347.000 vizitatori unici.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. Puteți nuanța cum vreți voi. A fost un plagiat total dovedit. Mai bine nu mai continuati sa ca faceti de ras..m