csu sibiu a luat amendă de la consiliul național pentru combaterea discriminării. la fel si federația de baschet!

fani csu sibiuClubul CSU Sibiu a săvârșit fapte de discriminare în opinia celor de la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Același for a decis că și Federaţia Română de Baschet a făcut același lucru. Clubul sibian a primit și o amendă de 3.000 de lei.

Decizia celor de la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), vine după ce mai câțiva suporteri ai grupării sibiene au afişat un banner care ar fi conținut injurii la adresa fanilor maghiari aflaţi în Sala Sporturilor la partida jucată la Tg Mureș, în sezonul trecut pe ata de 28 februarie 2014. [contextly_auto_sidebar id=”AsTroYpKlWF5QVHxAtxMoGHymxLCIpiE”]Plângerea a fost înaintată de către cei de la UDMR Tîrgu Mureş, iar  CNCD a luat și o decizie finală în data de 19 februarie.

”Afară, afară cu ungurii din țară” a încins spiritele
Anul trecut, UDMR Tîrgu Mureş a depus o petiţie privind încălcarea demnităţii personale pe bază de apartenenţă etnică la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării în urma incidentului grav care a avut loc la meciul de baschet dintre BC Mureş şi CSU Atlassib Sibiu în 28 martie. Atunci, câțova suporteri ai lui CSU Sibiu, au afişat un banner cu un mesaj jignitor la adresa fanilor târgumureşeni de etnie maghiară. De asemenea au avut inscripţionate pe tricouri mesaje la fel de denigratoare la adresa etnicilor maghiari, dar au şi scandat slogane incitatoare împotriva acestora: “Afară, afară cu ungurii din ţară”.
Prin petiţie, UDMR Tîrgu Mureş a solicitat sancţionarea suporterilor, a clubului sibian pentru că nu a prevenit sau sancţionat comportamentul repetat xenofob şi discriminatoriu al propriilor suporteri şi a Federaţiei Române de Baschet deoarece nu a iniţiat o anchetă internă privind respectarea regulamentului, ba mai mult s-a delimitat şi a transferat responsabilitatea în curtea Jandarmeriei, a firmei de pază şi a fanilor.

Amendă 3.000 de lei pentru FRB si CSU Sibiu
După multe luni a venit şi hotărârea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării care a admis petiţia şi a hotărât că: CSU Atlassib a avut un comportament pasiv ceea ce constituie faptă de discriminare, în timp ce Federaţia Română de Baschet a încălcat dreptul la demnitate. CNCD a mai stabilit că atât clubul cât şi federaţia sunt bune de plată, fiind amendate cu 3000 de lei.
Hotărârea poate fi atacată în instanţă, la Curtea de Apel, însă momentan nici la instanţa din Bucureşti, nici la cea din Alba Iulia nu am găsit pe rol vreun proces în care să fie parte pârâtă CNC D.

BC Mureş a scăpat
Şi-a făcut clubul gazdă datoria de a organiza în bune condiţii meciul? Din punctul de vedere al CNCD – da, atâta vreme cât Federaţia şi CSU Atlassib Sibiu au fost amendate, iar BC Mureş – nu. Mai mult, clubul tigrilor a beneficiat şi de o lacună în regulament. Vicepreşedinte al UDMR Tîrgu Mureş, Beres Loránt a exclus orice culpă a clubului gazdă, deşi e într-un conflict ce interese ţinând cont că este şi vicepreşedinte al BC Mureş. „S-a reacţionat foarte repede, acel banner a fost doar câteva secunde, după aceea au intervenit oamenii de ordine şi a dispărut, greşeala din partea comisarului de la Federaţie a fost că trebuia să oprească meciul şi să ceară evacuarea acelor suporteri. Dar luând în considerare acel moment şi ca să nu incite spiritele mai departe pentru a continua meciul în condiţii bune a considerat că este de ajuns şi s-a şi terminat în condiţii normale”, a spus acesta pentru zi-de-zi.ro.
Sursa: zi-de-zi.ro

Ultima oră

Participă la discuție

2 Commentarii

  1. ..domnule Max,ma gandesc ca esti de etnie maghiara.Daca romanul scandeaza ceva urat e amendat dar cand alte etnii fac la fel nu patesc nimik sa nu fie considerati rasisti cei ce dau amenda.

  2. Observatie: banner-ul afisat atunici chiar “continea” si nu cum scrie in articol ca “ar fi continut” injurii la adresa minoritatii maghiare ca altfel nu era amendat nimeni pentru ceva care “ar fi”.