GALERIE FOTO Au fost super spectacole la Competiția Mondială de Balet de la Sibiu

„Gala de balet” a încheiat, în urale și ropote de aplauze, cea de-a opta ediție a Competiției Mondiale de Balet, Open România 2015. Momona Sakakibara (Japonia), Akane Tanaka (Japonia) și Mihai Cristian Preda (România) sunt cei trei concurenți care au împărțit premiul cel mare al concursului.Tura_Vura_Uvertura_balet_comic_TBS (7)

Duminică, 22 martie 2015, s-a încheiat la Sibiu cea de-a VIII-a ediție a Competiției Mondiale de Balet, Open România 2015. Adiarys Almeida (Cuba), Davit Galstyan (Armenia), Dinu Tamazlacaru (Republica Moldova), Sena Hidaka (Japonia), Dawid Trzensimiech (Polonia), Arianne Lafita Gonzalvez (Cuba), Lorena Negrea și Ovidiu Iancu (România), Ada Gonzalez (Spania) și Keston Meyer (SUA), Yvonne Slingerland (Spania) și Elliot Bourke (Australia) – ultimii șase fiind dansatori ai Teatrului de Balet Sibiu – au ridicat aseară întreg publicul în picioare la “Gala de balet” ce a închis seria manifestărilor din cadrul Competiției Mondiale de Balet, Open România 2015. [contextly_auto_sidebar id=”6UGr5UrinOwklTvlK7tByTY519VLXlfY”]Alături de aceștia au dansat și câștigătorii și parte dintre concurenții acestei ediții a competiției.
„Tura-Vura. Uvertura”, baletul comic al TBS, unul dintre cele mai aclamate momente din cadrul „Galei de balet”
Publicul a gustat din plin întreg programul galei, aplaudând minute în șir artiștii care au performat în cadrul galei. Din programul galei nu a lipsit nici coregrafia „Tura-Vura. Uvertura”, primul balet comic al Teatrului de Balet Sibiu, realizat de Aleisha Gardner (Noua Zeelandă) și Russell Hewey (SUA). Hohote de râs și valuri de aplauze au creat o atmosferă incendiară, artiștii care au performat în cadrul acestei coregrafii bucurându-se de aprecierea întreg publicului prezent la spectacol.
“Am auzit că Teatrul de Balet Sibiu are în repertoriu un balet comic și am văzut câteva secvențe video pe internet, nimic nu poate egala însă reprezentația LIVE. Ne-am distrat cu toții. Am râs cu lacrimi. N-am crezut că și o coregrafie poate fi atât de distractivă. A fost excelent. N-am cuvinte să vă spun cât de mult mi-a plăcut. Abia aștept să fie dansat din nou acest balet.”, a declarat, la finalul „Galei de balet”, un spectator

Marele premiu de trei mii de dolari împărțit de trei concurenți
Momona Sakakibara (Japonia), Akane Tanaka (Japonia) și Mihai Cristian Preda (România) sunt cei trei concurenți care au împărțit premiul cel mare al concursului, după cum urmează: Momona Sakakibara și Akane Tanaka au câștigat fiecare câte un premiu în valoare de 500 de dolari și medaliile de aur ale categoriilor în care au concurat, iar Mihai Cristian Preda a câștigat un premiu în valoare de 2000 de dolari și medalia de aur a categoriei în care a concurat. Toți trei s-au calificat în finala din Orlando, Florida a concursului. Alături de aceștia au mai fost invitați să concureze în finala din SUA alți cinci concurenți: Luca Dobos (România), Stefanija Gashtarska (Macedonia), Andreea Diana Dumitru (România), Maria Ruxandra Bodea (România) și Arisa Mori (Japonia). Arisa Mori este balerină a Teatrului de Balet Sibiu și a câștigat de asemenea și medalia de aur a categoriei profesioniști (seniori).

Au fost acordate și burse de studiu și premii speciale
Toți cei șase concurenți din Coreea de Sud au primit premiul special al Teatrului de Balet Sibiu. Rosina Kovacs – Pop a primit premiul pentru cel mai bun profesor, iar Lorelei Bari și Anca Mândrescu au primit premiul pentru cei mai buni profesori de ansamblu. Edward Clug a primit premiul pentru coregrafie, pentru momentul „Radio and Juliet” dansat de Mihai Cristian Preda. Central Florida Ballet SUA a acordat cinci burse de studii concurenților Bianca Andreea Badea (România), Luca Dobos (România), Rumelina Dilcheva (Bulgaria), Diana Andreea Ioniță (România) și Teofil Cosma (România). International Ballet Academy of Norwell – New England Movements Arts, Boston Massachusetts, a oferit concurentelor Milena Ogrizovic (Serbia), Maja Stojakov (Serbia) și Andreea Diana Dumitru (România) trei burse de studii, cu o perioadă de șase săptămâni.


Din juriul acestei ediții au făcut parte nume sonore ale baletului din România și străinătate: Adiarys Almeida (Cuba) – care a dansat și în cadrul „Galei de balet” din închiderea evenimentului, Sergiu Anghel (România) – coregraf care a realizat la Sibiu coregrafia spectacolului „Missa Prophana”, Milica Bijelic (Serbia), Viorel Dascălu (Croația), Alexandru Fotescu (Germania), Gyu Ja Hwang (Coreea de Sud), Yoon Sun Hyung (Coreea de Sud), Rodney Rivera (Puerto Rico), Marina Stolyar (Rusia), Traian Vlas (România), Dawn Weller (Australia) și Vasile Petruțiu (SUA).

O ediție record
„Am avut anul acesta la Sibiu una dintre cele mai ample ediții ale Competiției Mondiale de Balet, Open România. Nu mai puțin de 148 de concurenți, dublu față de anul precedent, veniți la Sibiu din 17 țări, de pe trei continente, au concurat timp de trei zile pentru premiul cel mare al concursului. Sperăm într-o creștere a numărului de participanți în anii ce vor urma. Îi felicităm pe toți concurenții și sperăm că au petrecut la Sibiu patru zile frumoase. Le mulțumim tuturor invitaților pentru dedicarea cu care au dansat în gala de închidere, mulțumim tuturor sibienilor care au fost alături de noi în aceste zile, mulțumim de asemenea tuturor partenerilor, Consiliului Local și Primăriei Municipiului Sibiu pentru susținere” spune Ovidiu Dragoman, director Teatrul de Balet Sibiu

Ultima oră

Comentariul meu

Publică