Miercuri au sosit primele echipamente pentru Centrul de Cercetare şi Telemedicină pentru Bolile Neurologice la copii. Valoarea celor două aparate este de peste 3,42 milioane de lei. În luna mai a acestui an va fi livrat un encefalograf cu 40 de canale, unul cu 64 de canale şi unul cu 128 de canale, un sistem Holter EEG şi două electromiografe cu 5 canale.
Au sosit primele echipamente pentru Centrul de Cercetare şi Telemedicină pentru Bolile Neurologice la copii, proiect finanţat din fonduri structurale. Aceastea au fost livrate de firma Siemens Healthcare Romania S.R.L., câştigătoare a licitaţiei, reprezentanta locală a concernului german.
Este vorba de două aparate digitale şi foarte moderne: un aparat de grafie pentru efectuarea radiografiilor şi un aparat hibrid de fluoroscopie/angiografie pentru efectuarea examinărilor de radioscopie.
“Ne bucurăm că prin acest proiect Spitalul de Pediatrie reuşeşte să se doteze corespunzător. Ne dorim ca micuţii pacienţi să beneficieze de aparatură performantă, care să permită medicilor să pună diagnosticul şi rapid şi corect” a precizat primarul interimar Astrid Fodor.
Aparatul pentru radiografie este prevăzut cu un detector de înaltă rezoluţie, un generator de înaltă frecvenţă, un ecran tactil amplasat pe cupola aparatului şi posibilitatea de presetare a regimurilor şi poziţiei tubului, în funcţie de regiunile anatomice examinate.
Cel de-al doilea aparat, cel de fluoroscopie/angiografie, permite efectuarea angiografiei rotaţionale, reconstruind tridimensional vasele de sânge, fiind înzestrat cu un program care permite colorarea artificială a acestora. Un alt program cu care este echipat aparatul permite cuantificarea gradului de stenoză (îngustare a unui orificiu, canal, etc).
Aparatul de fluoroscopie este util în efectuarea manevrelor de radiologie intervenţională permiţând o colaborare a medicilor din mai multe discipline (neurologie, chirurgie, ortopedie, traumatologie, gastroenterologie). Staţia de postprocesare a imaginilor are capacitatea de fuzionare a imaginilor obţinute cu acest aparat cu cele efectuate asupra pacientului pe alte aparate (ecografe, CT, IRM), pentru o mai bună coordonare în stabilirea diagnosticului şi a tratamentului.
Instalarea aparaturii va începe în data de 25 martie în spaţiile din corpul A al Clinicii de Pediatrie de pe strada Pompei Onofreiu. Apoi Spitalul de Pediatrie va face demersurile pentru obţinerea autorizaţiilor din partea C.N.C.A.N. Managementul Spitalului de Pediatrie estimează că până la sfârşitul lunii iunie aceste aparate vor putea fi utilizate, urmând să fie efectuat până atunci şi un instructaj al personalului care va lucra cu aceste aparate.
Acesta este doar primul lot de aparatură care va fi livrat în cadrul proiectului. În luna mai a acestui an va fi livrat un encefalograf cu 40 de canale, unul cu 64 de canale şi unul cu 128 de canale, un sistem Holter EEG şi două electromiografe cu 5 canale. Vor urma şi alte loturi de aparatură, pe măsură ce procedurile de licitaţie se încheie.