video o sibiancă spală imaginea românilor din anglia!

BBC a realizat un documentar despre o tânără absolventă de medicină dentară, originară din Sibiu. Jurnaliștii britanici au prezentat povestea Iuliei Creta, care și-a luat soarta în mâini, asemeni altor milioane de români, care au plecat din țară cu speranța unui trai mai bun. Iar tânăra sibiancă a reușit.

iulia

Postul de televiziune britanic BBC a difuzat un documentar despre imigranții din Marea Britanie, între care se numără și românii. Filmul prezintă povestea unei sibience, absolventă a Facultăţii de Medicină din Cluj-Napoca, care a plecat din România spre un trai mai bun. Şi, din câte se pare, a avut noroc. A zburat spre Londra de la Sibiu, dar fără să aibă un loc de muncă asigurat dinainte. Inițial, a ajutat-o un prieten, stabilit în Marea Britanie. Sibianca povestește că a avut două opțiuni: să profeseze în UK sau în Germania. [contextly_auto_sidebar id=”oUtsuJRdkkhlp9UcOhc5dnuaboLlPYdn”] ”Cred că Marea Britanie îmi oferă mai multe șanse să mă dezvolt profesional”, spune Iulia Creta. Totuși, ea a plecat cu câteva prejudecăți, mai ales în contextul în care presa britanică nu privește cu ochi buni afluxul de imigranți din Europa de Est. ”Sper că oamenii de acolo nu mă vor judeca greșit din pricina naționalității mele. Dar sunt destul de sigură că voi întâlni oameni politicoși și drăguți”, a mai spus sibianca. Documentarul prezintă apoi primele săptămâni în Londra ale Iuliei Creta, dar și câteva imagini surprinse din vizitele pe care le-a efectuat. Tânăra sibiancă și-a găsit un loc de muncă într-un cabinet stomatologic, realizatorii documentarului afirmând, la final, că Iulia Creta profesează deja ca medic stomatolog, cu toate drepturile, în Marea Britanie.

Românii vor să schimbe imaginea greșită
„Am întâlnit români cărora le era frică să spună că sunt din România, din cauza prejudecăților pe care le-au format campaniile politice împotriva lor”, spune președintele Partidului Europenilor, co-președinte al Alianței împotriva discriminării cetățenilor din centrul și estul Europei și al Alianței împotriva discriminării românilor și bulgarilor, Tommy Tomescu. De asemenea, în documentar apare un grup de imigranți români, care spun că încearcă să schimbe imaginea greșită despre comunitatea lor, pe care au construit-o campaniile defăimătoare. În plus, o secvență a filmului suprinde și un grup de romi care au o reacție agresivă verbal atunci când observa camera de filmat.
După ce a fost difuzat documentarul „Vin românii”, peste 500 de români din Marea Britanie au protestat în fața postului de televiziune Channel 4, pentru că filmul a prezentat românii drept infractori, hoți și cerșetori. Mai mulți tinerii și-au exprimat solidaritatea cu protestatarii, prin intermediul paginii de Facebook „Silent protest @Channel4”. Un alt documentar despre emigranții români, intitulat „Următoarea oprire: Bucureşti”, a fost difuzat de postul de televiziune publică al Spaniei, TVE. Instituțiile românești nu pot să contracareze campaniile defăimătoare din Marea Britanie la adresa muncitorilor din România, deoarece nu cunosc numărul exact al românilor care s-au stabilit în Regatul Unit și nici locurile lor de muncă sau salariile pe care le primesc. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) nu are propriile statistici despre românii aflați în Marea Britanie, iar Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a înregistrat doar 62 de imigranți angajați prin intermediul rețelei Eures, în ultimii cinci ani.

VEZI ÎN PLAYERUL DE MAI JOS DOCUMENTARUL BBC

[fvplayer src=”http://youtube.com/watch?v=gBDpY-tccu0″ splash=”https://i.ytimg.com/vi/gBDpY-tccu0/sddefault.jpg” caption=”Professionals, workers and rough sleepers in London, from Romania, Poland and other EU Citizens”]

 

 

Ultima oră

Comentariul meu