gafa la bucurești, scuzele la sibiu: ministrului de externe al germaniei i s-a dăruit o broșură cu franța - incidente și în vizita la sibiu
descarga
Momentul a fost surprins de camere, gestul fiind făcut la conferinta de presă comună – sursa foto: usnews.com

O gafă de proporții s-a petrecut la București, la întâlnirea de la Ministerul Afacerilor Externe cu Ministrul de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier. Ministrul român de Externe,  Bogdan Aurescu, i-a înmânat omologului său o broșură ce celebra 135 de ani de relații diplomatice germano-române, pe care însă steagul german apărea pe harta cu conturul Franței.

Oficialii români s-au făcut de rușine în toată lumea, fotografia făcând înconjurul agentiilor de presă. Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu și-a cerut scuze ulterior în timpul vizitei de la Sibiu, pe motiv că broșura conținea o regretabilă eroare tehnică, culorile steagului German fiind incadrate pe harta Franței. Broșura ar fi fost de la Agerpres.  [contextly_auto_sidebar id=”rTjlldEB2pifHjMoZmn8drfG2TLcoHvf”]Steinmeier a răspuns diplomatic, spunând că nici nu a observat.  Ulterior și agenția de presă Agerpres și-a cerut scuze pentru încurcătura provocată.

AGERPRES precizează pe site că Ministerul Afacerilor Externe a primit spre informare varianta corectă a broșurii ‘Germania – România. 135 de ani de relații diplomatice’, în format electronic, iar imprimarea greșită a fost o greșeală tehnică, pe care Agenția Națională de Presă și-o asumă: ”AGERPRES a realizat până în acest moment o serie de patru broșuri speciale, cu ocazia aniversării a 135 de ani de relații diplomatice bilaterale între România și Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Franța și Germania. Broșurile au fost concepute având la bază arhiva fotografică a AGERPRES, surprinzând momente unice în relațiile bilaterale, de la vizite oficiale la vizite de lucru și întâlniri informale. Broșura editată cu ocazia împlinirii a 135 de ani de relații diplomatice între România și Germania a fost imprimată într-un singur exemplar de către AGERPRES, exemplarul oferit de ministrul Bogdan Aurescu omologului german Frank-Walter Steinmeier. Precizăm faptul că Ministerul Afacerilor Externe a primit spre informare varianta CORECTĂ a broșurii, în format electronic. Imprimarea greșită a fost o GREȘEALĂ TEHNICĂ DIN PARTEA AGERPRES, pe care ne-o asumăm și pentru care ne cerem scuze atât Ministerului Afacerilor Externe român, cât și Ministerului Afacerilor Externe german”, precizează AGERPRES.

Ulterior, intr-un comunicat al MAE, transmis de Agerpres, se spune ca Steinmeier apreciază că situația creată în legătură cu broșura AGERPRES nu e de natură să producă vreun efect.

”În contextul aniversării în anul în curs a 135 ani de relații diplomatice între România și Germania, AGERPRES a inițiat editarea unei broșuri, conținând imagini și articole de arhivă realizate de Agenția Națională de Presă despre relațiile bilaterale româno-germane. Dintr-o regretabilă eroare tehnică, exclusiv pe coperta broșurii, tipărită într-un singur exemplar pus la dispoziția MAE în această dimineață, a fost imprimat conturul hărților României și Franței, aceasta din urmă fiind acoperită de steagul Germaniei. Ministerul Afacerilor Externe s-a sesizat și a semnalat eroarea în cauză, aceasta urmând a fi corectată în cel mai scurt timp de către agenția AGERPRES în varianta tipărită”, arată MAE.

Potrivit MAE, ministrul de Externe român a transmis direct omologului german regretul profund pentru această situație.

”Cu ocazia prezenței celor doi oficiali la Sibiu, în cadrul celei de-a doua părți a vizitei ministrului german de Externe, ministrul de Externe român a transmis direct omologului german regretul profund pentru această situație. Ministrul de Externe german i-a transmis omologului român că nu apreciază că situația în cauză este de natură să producă vreun efect sau să creeze vreo problemă în relațiile bilaterale, până la semnalarea acesteia de către omologul român ea nefiind remarcată. A mulțumit din nou părții române pentru atmosfera foarte bună a vizitei și pentru substanța discuțiilor”, menționează MAE in comunicatul transmis.

 

Avionul nu a putut decola spre Sibiu

Vizita de o zi la Sibiu a Ministrului de Externe al Germaniei,  Frank-Walter Steinmeier, împreună cu președintele Iohannis și ministrul Aurescu nu a fost lipsită nici ea de piedici. Zborul a fost întârziat cu o oră, după ce avionul cu care trebuiau să plece nu a putut decola din cauza unor probleme tehnice, relatează  usnews.com, citând agenția de presă Asociated Press. În final, cei trei au ajuns la Sibiu cu un elicopter.

 

 

 

Ultima oră

Comentariul meu