VIDEO FOTO Teroare în satul Vale de lăsata Secului. Oamenii s-au revoltat

Tradiția prost înțeleasă și dusă mai departe de niște tineri din Săliște și din satul Vale, au pus în pericol sănătatea și integritatea oamenilor care locuiesc în zonă. Tinerii au poluat aerul dând foc la peste 200 de anvelope auto.cauciucuri

La  lăsarea postului de Paște, în mai multe localități din județul Sibiu aprinderea de focuri rituale pe coastele dealurilor din apropierea satelor sibiene se mai practică și în prezent. Obiceiul, vechi de sute de ani, are multiple semnificatii si marcheaza inceputul postului și apropierea primăverii.
Aprinderea focurilor este un obicei pagan la origini prin care oamenii ii invoca pe zeul soarelui si pe cel al focului, care ii ajuta sa aiba o recolta bogata. De asemenea, potrivit traditiei, localnicii alunga spiritele rele si se purifica pentru cele 48 de zile de post.

Exagerare în satul Vale
Obiceiul are denumiri diferite, în funcție de localitate, și au fost  păstrate de-a lungul anilor în memoria colectivităților. Din păcate unii tineri au transformat obiceiul într-o competiție de rivalitate cu cei din alte sate, iar uneori aceștia nu țin cont de pericolele la care se expun sau  îi expun pe localnici. Așa s-a întâmplat și în 22 februarie, în satul sibian Vale. Acolo un grup de tineri a strâns peste 200 de anvelope ca să le dea foc. Deși oamenii care locuiesc în zonă i-au rugat să nu le dea foc pentru că vor polua aerul și există pericolul ca focul să se extindă la casele din apropiere, tinerii au ignorat orice sfat. ”Le-am spus că le dau eu lemne să facă un foc care să nu polueze aerul și care să nu ridice funingine în aer. Și le-am spus ca să nu dea foc la acele anvelope, deoarece exista pericol ca să ia foc gospodăriile din apropiere. Ne-au transmis că nu vor lemne pentru că ei au strâns acele anvelope și le vor da foc”, a  explicat un sibian care locuiește în apropiere de locul în care s-a dat foc anvelopelor.

Aer poluat, zile de coșmar
”Nu au vrut să țină cont de recomandările noastre.Ne-a fost frică. Frică să nu se extindă focul și frică pentru că două zile vă spun sincer se simțea în aer acel fum înecăcios emanat de arderea anvelopelor. Nici nu am deschis geamurile la casă”, a mai povestit sibianul care ne-a pus la dispoziție pozele și filmarea. Cei care au îndrăznit să le atragă atenția tinerilor sunt acum hărțuiți de tineri. ”Strigă după noi prin sat…” a mai spus omul.

Poliția știe de incident
Polițiștii din Săliște s-au deplasat în 22 februarie la fața locului. ”Un echipaj a mers la fața locului. Nu s-au înregistrat incidente, dar legat de poluarea aerului și pericolul de extindere al focului, competența este a celor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență”, a explicat Luciana Balteș, de la IPJ Sibiu.
[fvplayer src=”http://youtube.com/watch?v=ijl_yCUYoqo”]

Ultima oră

Comentariul meu