Hoţii de oglinzi de maşini din Sibiu operează, de cele mai multe ori, la comandă, iar mărcile “preferate” sunt Audi şi BMW. Preţurile pentru astfel de oglinzi variază în funcţie de producător şi distribuitor, însă dacă doreşti să le achiziţionezi de la reprezentanţele oficiale ale mărcilor, trebuie să te aştepţi să scoţi din buzunar o sumă frumuşică.
O variantă ieftină de descurajare a hoţilor de oglinzi ar fi inscripţionarea acestora sau chiar instalarea unui sistem antifurt.
Se pare că nu doar hoţii din locuinţe îşi fac de cap în ultima vreme, ci şi cei specializaţi în furturi de oglinzi de pe maşini. Şi nu orice tip de autoturism. Hoţii preferă maşinile considerate a fi mărci de lux sau premium, pentru ca apoi să le vândă pe internet sau prin târgurile de maşini. [contextly_auto_sidebar id=”YX1tFAr3qAr07diDzneS0NY4kleFb1kY”]Potrivit poliţiştilor sibieni, de la 1 ianuarie 2015 şi până în prezent, nu mai puţin de şase astfel de reclamaţii au fost înregistrate, toate furturile de oglinzi fiind raportate la nivelul municipiului Sibiu. Iar mărcile preferate ale hoţilor sunt Audi şi BMW.
Cel mai adesea, aceştia acţionează la comanda unora care, din varii motive, rămân fără oglinzile lor şi decât să plătească prea mult pentru unele noi, preferă varianta mai simplă şi mai ieftină. Iar din acest troc, toată lumea câştigă, cu excepţia celor care constată, dimineaţa, că nu mai au oglinzi la maşină.
Cât costă o oglindă de Audi sau BMW
Două mărci apreciate de mulţi, Audi sau BMW nu sunt tocmai ieftine la întreţinere. Iar pentru că aceste mărci de autoturisme sunt considerate premium, şi dotările sunt, cel mai adesea pe măsură. Să luăm un exemplu. Un Audi A6, din 2011, care are oglinzile exterioare electrice, reglabile, încălzite şi cu efect antiorbire, preţurile pornesc de la 200-250 de lei la comercianţii on-line şi pot ajunge să coste chiar şi dublu în reprezentanţele oficiale. Preţurile comercianţilor on-line sunt aproximativ la fel pentru un BMW seria 5 din 2012. “Produsele sunt certificate, respective cu număr de serie şi logo-ul OEM (Original Equipment Manufacturer)”, se arată într-un anunţ de profil de pe un site specializat pe vânzări de piese auto. La modelele A8 sau seria 7, prețurile pot ajunge și la 1.000 de euro pentru un set de oglinzi.
Care-i soluţia?
O soluţie pe care o avem la îndemână, indiferent de cât costă maşina pe care o conducem, ar fi să ne inscripţionăm oglinzile cu numerele de înmatriculare pe ele. Ne-ar scuti de bani daţi în plus, dar mai ales de nervii consumaţi. Pe internet găseşti suficiente anunţuri ale unor firme specializate, iar preţurile variază între 30 şi 50 de lei, adică mult mai puţin decât te-ar costa să dai pe un set de oglinzi noi sau second-hand. O altă variantă ar fi să-ţi instalezi un sistem antifurt de oglinzi. Acestea prezintă avantajul de a împiedica orice tentativă de furt al oglinzii. Astfel, pentru a reuşi să desprindă clemele şi să scoată oglinda, hoţul ar trebui să se ajute de unelte profesionale, motiv pentru care va fi descurajat să le mai fure. Iar instalarea unui astfel de sistem durează aproximativ 20 de minute şi costă aproximativ 80 de lei.