Sibienii şi locuitorii proximitatea judeţului îşi doresc zboruri către Spania, Italia şi Franţa. Acestea sunt concluziile unui studiu efectuat de IRES, comandat de reprezentanţii Aeroportului Internaţional Sibiu. Cele mai dorite destinaţii de vacanţă sunt Grecia, Spania, Italia şi Turcia, iar cea mai nouă cursă de la Sibiu ar putea fi introdusă nu mai devreme de luna iunie 2015.
Cele mai solicitate destinaţii noi, care să fie introduse de pe Aeroportul Internațional Sibiu (AIS), de către sibieni şi locuitorii judeţelor limitrofe sunt pentru Spania, Italia, Franţa şi Germania, a anunțat joi, într-o conferință de presă, directorul AIS, Marius Ioan Gîrdea. Acesta a prezentat, împreună cu președintele institutului sociologic IRES, Vasile Dâncu, concluziile unui studiu care relevă comportamentul pasagerilor care utilizează aeroportul din Sibiu, dar și al potențialilor pasageri. [contextly_auto_sidebar id=”jscoDw6kkR3hDMj8npflhklvjKxr8kY4″] „Acest studiu va reprezenta principalul indicator cu care ne vom prezenta în fața companiilor care doresc să deschidă noi curse de la Sibiu. Până acum, companiile ne solicitau date. Nu le-am avut până acum, dar acum le avem pentru a le prezenta companiilor”, a declarat directorul AIS, adăugând că anul acesta vor fi operate curse către patru noi destinații de pe aeroportul sibian.
„Facem toate eforturile pe care le putem face pentru a convinge companiile să deschidă noi destinații”, a mai spus el. Conform oficialilor AIS, din experiența lor, este nevoie de 3-5 luni de la semnarea contractului pentru o nouă destinație până când aceasta va fi operată, iar până în luna iunie, cel mai devreme, nu vor fi operate curse către noi destinații. „Este posibil să crească frecvența rutelor operate în prezent, dar până în iunie nu va fi introdusă vreo cursă nouă”, a mai spus Marius Ioan Gîrdea. Întrebat dacă zvonurile privind negocieri cu companii aeriene din Spania (Vueling), Germania (Air Berlin) sau Serbia (Air Serbia) sunt adevărate, acesta a răspuns: „Există negocieri. Am intrat în contact și cu Vueling, dar și cu alte companii din Franța sau Spania. Ne aflăm în contact cu mai multe companii din mai multe țări și le vom prezenta datele acestui studiu”.
Interes şi pentru cargo
De altfel, directorul AIS a mai spus că există și un interes pentru a dezvolta zona de cargo pe aeroport, existând interes atât din partea firmelor cât şi din partea operatorilor aerieni. „Nu există deocamdată un studiu pentru cargo, dar am discutat cu cei care colectează marfă şi o transportă aici cu DHL, TNT sau alţii şi chiar şi cu cei care transportă logistică”, a precizat Gîrdea. ” Avem un obiectiv de a dezvolta activitatea de transport de marfă, de cargo, să-l transformăm într-un aeroport regional”, a spus, la rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindrea.
Ce spune studiul IRES
Cele mai importante oraşe europene solicitate de către potenţialii pasageri sunt Madrid, Barcelona, Milano, Roma sau Paris, iar cele mai cerute destinaţii de vacanţă sunt cele din Grecia, Spania, Italia şi Turcia, se arată în studiul sociologic IRES. „În viitorul apropiat, văd o diversificare a destinaţiilor operate de la Sibiu, iar din estimările noastre traficul va creşte de trei ori în viitorii 3-5 ani”, a explicat preşedintele IRES, Vasile Dâncu. Potrivit acestuia, punctele forte ale aeroportului din Sibiu sunt poziţionarea geografică foarte bună, serviciile oferite și comportamentul angajaților față de călători, amintind că cele mai slabe puncte sunt reprezentate de numărul redus al destinațiilor și companiilor care operează pe AIS. De asemenea, Dâncu a explicat că estimările arată că aeroporturile internaționale mari din Europa vor cunoaște o supraîncărcare de trafic și pasageri până în 2023-2025, iar aeroporturile regionale vor cunoaște o dezvoltare și importanță mult mai mare.
Studiul sociologic a fost efectuat de către IRES, la comanda AIS, pe un eșantion de 10.000 de respondenți din județele Sibiu, Alba, Mureș, Brașov și Vâlcea și a costat 129.360 lei, fără TVA.
VEZI MAI JOS DECLARATIILE INTEGRALE