carabulea nevoit să vândă banca carpatica! motivul este serios!

Directorul Băncii Comerciale Carpatica, Johan Gabriëls,a declarat că provizionarea nu va mai fi suficientă pentru supravieţuirea BCC, dacă Ilie Carabulea nu va fi de acord cu „modificări în structura acţionariatului”, care să facă posibilă atragerea de capital, acesta din urmă controlând majoritatea acţiunilor BCC.

bcc

„Deşi în prezent creditele neperformante sunt acoperite de ajustări pentru depreciere, banca are nevoie de modificări în structura acţionariatului şi să atragă capital în vederea atingerii obiectivelor strategice de creştere”, scrie Johan Gabriëls, directorul general al Băncii Comerciale Carpatica (BCC), în raportul prin care sunt anunţate rezultatele preliminare ale băncii pe 2014, citat de economica.net. Acţiunile BCC au scăzut cu 3,23% în primul sfert de oră de la deschiderea sesiuni de tranzacţionare de la Bursa de Valori Bucureşti.
[contextly_auto_sidebar id=”D8w47UtHsqxvKKBscxgXfPaDLUxOHmtC”]
„Atragerea de capital suplimentar poate fi realizată cu succes doar în condiţiile unei noi structuri a acţionariatului”, spune Gabriëls, adresând, în fapt, lui Ilie Carabulea, care controlează majoritatea acţiunilor băncii, invitaţia de a-şi vinde o parte din pachetul de 41% din acţiunile băncii.

Profitul pe 2014
Anul trecut, BCC a obţinut un profit operaţional de peste 58 de milioane de lei, cu 45% mai mare decât cel bugetat şi cu 3,6% mai mare decât cel înregistrat în 2013. „În prezent, banca se afla într-o poziţie considerabil mai bună comparativ cu anii precedenţi, reuşind să gestioneze portofoliul istoric de credite, să creasc profitul operaţional şi să beneficieze de un exces de lichiditate cu o rată a solvabilitatii de peste 10%. Ceea ce îmi dă încredere în perspectivele Băncii şi în acţiunile viitoare ale acţionarilor”, conchide directorul general al BCC.

Câte acţiuni deţin Carabulea şi partenerii
Omul de afaceri Ilie Carabulea şi partenerii săi deţin 57,1% din acţiunile BCC. Ei au fost de acord în decembrie să-şi vândă o parte din participaţii şi să aprobe fie fuziunea cu Nextebank, fie majorarea capitalului social. Carabulea a vândut numai 300.000 de acţiuni din cele 1.299 milioane pe care le avea. Nextebank a înaintat în luna noiembrie o ofertă fermă revizuită pentru fuziunea prin absorbţie cu BCC, dar acţionarii au respins termenii ofertei.

Ultima oră

Comentariul meu