Dezbaterile parlamentare de astăzi au pus în umbră primul discurs al președintelui Klaus Iohannis, în fața aleșilor. Deși speech-ul a prezentat multe subiecte grele ale actualității românești, televiziunile și-au dat peste cap programele, numai să facă rating pe seama votării solicitărilor DNA, în cazul Elenei Udrea. Nici mai mult, nici mai puțin de șase asemenea solicitări au dus lucrările spre miezul nopții. În acest timp, despre discursul președintelui au apărut informații doar pe burtierele micilor ecrane.

Mă întreb dacă aleșii noștri au reținut ceva din discursul lui Iohannis,cu gândul la programul de lucru ce urma să fie prelungit. De exemplu, dacă au apreciat ideea cu nevoia de parlament puternic: „O spun direct: îmi doresc un Parlament puternic. Pentru că un Parlament slab înseamnă o verigă slabă în construcția democratică. Pentru că un Parlament lipsit de credibilitate nu face decât să îndepărteze cetățenii de politică și să lase loc îndoielii, resemnării sau cinismului. Parteneriatul Președintelui cu Parlamentul răspunde nevoii de a restabili încrederea în această instituție fundamentală a democrației. Dar este important ca și acțiunile dumneavoastră, deopotrivă, să fie în același sens. Un Parlament ferm în materie de integritate, corect în raport cu cererile justiției, responsabil în actul de legiferare, activ în atribuțiile de control și transparent în conduită va fi, cu siguranță, privit altfel de cetățeni”. Cu adevărat, avem nevoie de un parlament puternic, prin seriozitatea membrilor și eficiența muncii lor. Acest lucru va fi posibil doar dacă alegerile reprezentanților noștri vor câștiga o valoare adăugată, în viitor. Începând cu selecția candidaților și nivelul de pregătire privind activitatea legislativă și al convingerii că, în parlament, vor lucra pentru interesele societății, nu pentru cele personale. Pe cine a interesat, însă, până acum, asemenea subiecte, după ce a fost ales?

Cred că impactul public al discursului de astăzi, dedicat totuși stării națiunii – în viziunea noului președinte -, a tins spre zero. Nimic mai rău pentru societate, la început de mandat prezidențial. Iohannis poate fi mulțumit că și-a făcut treaba, dar nu și convins că ideile sale au ajuns la cetățenii români. Așa cum s-au derulat evenimentele zilei, nici măcar presa nu s-a arătat interesată de mesajul președintelui. Mai comentat a fost gestul Elenei Udrea, din sala parlamentului, de a-și pune degetul pe nas… Am aflat  – din presă, evident – că eroina zilei a transmis, astfel, un mesaj de bine unei persoane dragi ei. O, super! Ne-am liniștit. Dar oare chiar nu putea fi programat discursul lui Iohannis în altă zi? Poate ne va explica chiar președintele, cum de i-a fost eclipsat discursul de maratonul justițiar, anti-Udrea, din parlamentul pe care și-l dorește, nu-i așa?, puternic.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. Oare am devenit si circari?numai circul ne intereseaz.Toata lumea ii cere presedintelui,sa faca ce a promis,dar nici macar nu este ascultat.