VIDEO Super reportaj făcut de un jurnalist italian pe autocar de la Pescara la Sibiu!

Un jurnalist italian a scris un reportaj despre experienţa sa de a călători în România. Iar destinaţia finală a fost Sibiul. Gazetarul a ales să parcurgă cei aproximativ 1500 de km care leagă oraşul italian Pescara de Sibiu cu un autocar al unei firme sibiene de transport internaţional.

calatori autocar

Sub titlul “Călătoreşte în România: criza de a lupta, a iubi şi a spera”, jurnalistul, care scrie pentru o publicație din Pescara, a experimentat, alături de românii care “bat” distanţe foarte mari în speranţa unui trai mai bun, un drum dus-întors din țara natală și România.

[contextly_auto_sidebar id=”HEgIVT5ROPwHi1XIh36cOwSHgdQVWcTg”]

“De la Pescara, sunt 1500 km cu autocarul până la Sibiu, în inima Transilvaniei, alături de şomeri, îngrijitori şi studenţi îndrăgostiţi. Autobuzele opresc la graniţa Nădlac – frontiera dintre România şi Ungaria – dar paşapoarte nu văd prea multe. Vameşii maghiari par a fi curioşi, dar singurul lucru care îi interesează este dacă românii transporta ţigări sau palincă. Dar, nici una, nici alta”, scrie gazetarul italian. Mai mult, acesta povesteşte din experienţa unui tânăr de origine romă, aflat în autocar cu el, care se plânge că de fiecare dată când ajunge la vama dintre cele două ţări, trebuie să achite “taxa de 5 euro”, chiar dacă în bagaje nu are nimic care să poată fi confiscat de către vameşii “zeloşi”. „Uneori, îi servim cu câte un trabuc mai de calitate”, îi spune tânărul.

Sibianul şi Dracula
Jurnalistul explică şi motivul pentru care românii preferă autocarul în detrimentul avionului: 40 de kg de bagaj gratuit pentru fiecare călător. “Tocmai nevoia de a umple cala autocarului cu valize şi cutii cu lucrurile lor. Compania Atlassib, care are sediul în Sibiu, efectuează astfel de călătorii zilnice”, a scris gazetarul italian. Acesta a relatat şi povestea unui sibian de 25 de ani, plecat în Italia pentru o viaţă mai bună. Conform jurnalistului, tânărul sibian locuieşte şi munceşte în “Cizmă” de şapte ani, într-un restaurant, împreună cu un foarte bun prieten, care l-a şi convins, de altfel, să plece din România. La fel ca mulţi turişti străini, gazetarul n-a ratat ocazia de a afla mai multe despre ceea ce a făcut Transilvania celebră peste hotare: Dracula! “Este un loc frumos Transilvania. Îl întreb dacă Dracula apare de multe ori în aceste părţi. <<Dracula, nu ştiu! Dar nu este dificil să găseşti ceva rău pe aici>>”, se plânge tânărul.

Legea lui Ohm, în varianta autohtonă
Jurnalistul a învăţat şi legile nescrise ale românului: mă ajuţi, te ajut. “Deci, mulţi români vin să facă bani în Italia, după care se întorc în România. Mă trezesc cu un domn de 50 care mă invită să beau un coniac. “Da, legea omului <<rutier>>, explică el. Eu te ajut, tu mă ajuţi. Drumul este încă lung”, concluzionează gazetarul. Citiți articolul original AICI.

Ultima oră