Datorită unui email, Alexandra Giannopoulos a descoperit oportunitatea de a călători în România în cadrul unui program artist-in-residency, elaborat de către pictorul newyorkez Lee Vasu. A aplicat și a fost acceptată, iar în luna iulie a anului trecut a venit în România, mai exact în Sibiu (orașul în care Vasu s-a născut), împreună cu alți 20 de artiști, scrie Chicago Tribune, in editia sa electronica.
Experiența de la Sibiu a transformat-o radical. A aflat că oamenii pot fi calzi, primitori, calmi. S-a trezit parcă într-o altă lume, o lume ruptă dintr-un film. Sibiul i-a schimbat viziunea despre viață și despre artă Alexandrei Giannopoulos, care va reveni anul acesta pentru incă o lună în orașul nostru. Citește mai jos articolul publicat de Chicago Tribune despre ce a însemnat pentru o artistă din Statele Unite, contactul cu Sibiul și oamenii locurilor.
Arta nu a reprezentat niciodată o prioritate pentru Alexandra Giannopoulos.„Părinții mei m-au îndrumat înspre limbile străine așa că în liceu am studiat patru limbi diferite”, își amintește acum Alexandra.
Deși îi plăcea foarte mult să facă scheciuri, personaje de desene animate și chiar și benzi desenate, tânăra nu s-a înscris la niciun curs de artă oferit de liceul pe care l-a absolvit în 1998. În ceea ce privește studiile urmate în timpul facultății, cele mai multe erau în domeniul științei… asta până când a realizat ca alta e cu adevărat pasiunea sa.
Alexandra Giannopoulos este licențiată în arte după ce a urmat cursurile Universității din New Mexico și are diploma de masterat în arte și în educație artistică. Slujbele în învățământ au apărut la scurt timp după aceea. În ultimii trei ani, Giannopoulos a predat un curs de arte vizuale în cadrul Școlii Elementare Scammon din Chicago. Însă, după spusele tinerei artiste, predatul stă în calea procesului de creație așa că aceasta este în căutarea soluției ideale pentru a împăca cele două activități.„Pentru mine a reprezentat o aventură cu totul inedită. Deși am călătorit pe parcursul anilor, nu ajunsesem niciodată în Europa de Est. Era un mister total pentru mine”, spune artista.
Orașul medieval, arhitectura, bisericile și drumurile pietruite, toate au avut un rol definitoriu în dezvoltarea stilului Alexandrei și au fost hrană pentru inspirația care a îndrumat-o să picteze pentru prima dată peisaje.
„Am descoperit o pasiunea pentru peisaje din natură și peisaje urbane pe care nu știam că o am, o latură mai clasică”, a spus artista care a fost foarte atrasă și de cimitirele din jurul Sibiului și de pietrele funerare gotice.
Aceasta adaugă: „Crescând în Chicago, totul este foarte urban, toată lumea este agitată și grăbită. Sibiul este un oraș în care oamenii sunt foarte relaxați, calmi, deși este și el, la rândul său, un oraș urban. Și apoi te urci în mașină și după doar jumătate de oră de mers ajungi într-un sătuc unde toată lumea cunoaște pe toată lumea… Era ca și cum aș fi pășit într-un film vechi sau înapoi în timp. Aveai posibilitatea de a te conecta mai bine la natură și de a relaționa mult mai bine cu oamenii din jur”.
Până și studioul artiștilor părea a fi dintr-o altă lume întrucât se afla în catacombele unei biserici vechi cu arcade din piatră.
În afară de Sibiu și de împrejurimile acestuia, artiștii au avut ocazia să viziteze castele gotice (inclusive Castelul Bran), mine de sare și să facă excursii în munți, inclusiv la Lacul Bâlea.
Giannopoulos speră să își expună lucrările de inspirație transilvăneană la o galerie din Chicago – CROME Gallery. Între timp, experiența românească nu i-a fost de ajuns, așa că în vara lui 2015 se va întoarce în România pentru un nou work-shop.
„Această experiență m-a făcut să redescopăr tainele acestui meșteșug și să mă gândesc mai profund la ce fac și la ce fac alții. Pe lângă o aventură fantastică, România mi-a oferit prietenii și amintiri minunate”, spune Alexandra Giannopoulos.Sursă: www.chicagotribune.com