Turcan: În loc de standarde de calitate şi integritate, PSD urmăreşte politizarea şi subordonarea sistemului de educaţie!

Ministrul educației, pregătește politizarea masivă a școlilor, prin organizarea în grabă a concursurilor pentru inspectori și directori de școli în lunile februarie-martie. PSD dorește să-și plaseze oamenii politici pe posturi de management școlar. raluca turcan

Din nefericire, „campania electorală, pentru posturi cu dedicație”, va bloca activitățile școlare. După ce PSD a amânat organizarea acestor concursuri în ultimii ani de guvernare, acum, ministrul trebuie să explice care este graba organizării acestor concursuri, exact înaintea probelor de evaluare, în mijlocul anului școlar.
Singura explicație este că, până în acest moment, au modificat toată legislația după bunul plac. Iar acum, pot numi directori și inspectori pe criterii strict politice.
Iată traseul acțiunilor imorale, care au pregătit politizarea:
Legea Educaţiei Naţionale prevedea că şcoala era instituţia care organiza concursurile pe post, angaja şi concedia personalul didactic şi directorii de şcoli. OUG nr. 49/2014 a re-centralizat sistemul, inclusiv în şcolile private unde concursurile organizate în şcolile particulare trebuie supervizate de către inspectoratele şcolare judeţene. Pe LEN, directorii de şcoli erau aleşi de Consiliul de Administraţie pe baza unui concurs, iar şcoala era cea care organiza concursul. Acum, Inspectoratul Şcolar Judeţean organizează concursul. Un inspector numit politic selectează un director, tot politic! In plus, primarul trebuie să semneze la 90 de zile evaluarea contractului de director. Acolo unde există suprapunere politică între Guvern şi primar va fi politizare 100%. Unde există orientări diferite, este posibil să se ajungă la blocaj şi la abuzuri. Şi într-o situaţie, şi în alta, avem centralizare, desconsiderare faţă de şcoală, ignorarea interesului copilului şi al cadrului didactic.

Avocatul Poporului nu a reacționat la acest demers imoral și ilegal din partea PSD. La Camera Deputaților, conducerea Comisiei de învățământ a amânat dezbaterea OUG 49 până a trecut tacit de această cameră. Iar la Senat, a ajuns în sertarul doamnei Andronescu, unde a fost blocată.
Avem, aşadar, un partid şi două instituţii părtaşe la îndepărtarea sistemului educaţional de criteriile cerute pe piaţa muncii şi competitivitatea pe plan internaţional.

PNL solicită ferm:
1. depolitizarea managementului școlilor;
2. transparentizarea deciziilor la vârful educaţiei – metodologiile de organizare și desfășurare a concursurilor pentru inspectori generali, inspectori generali adjuncţi, directori de casa corpului didactic, respectiv pentru inspectori şcolari și directori să fie puse în dezbatere publică, cel puțin 30 de zile, de la data publicării pe site-ul ministerului;
3. numirile inspectorilor să fie făcute pe criterii clare de competențe profesionale și de management, de integritate morală şi recunoaştere socială, şi nu pe criterii de clientelism politic;
4. stoparea de urgenţă a concursurilor politizate şi revenirea la modalitatea corectă a angajării directorilor de către şcoli, nu de către inspectorate;
5. introducerea camerelor video în sălile de examinare, atât pentru probele scrise, cât şi pentru interviu;
6. posibilitatea contestării probelor practice/de interviu pe baza înregistrărilor video;
7. accesul observatorilor din partea societăţii civile!
PNL consideră că politicul nu are ce căuta în școli. Un director sau inspector școlar trebuie să fie un bun manager și să fie capabil să transmită o sumă de valori educaționale beneficiarilor, nu broșuri electorale cu sigla PSD!

Raluca TURCAN
Vicepreședinte PNL

[contextly_auto_sidebar id=”86iJuCV1vRMthkqTT7YziRhhepqjRD4a”]

Ultima oră