Restaurantul din Sibiu la care mâncarea se serveşte în ghivece de flori. Şi nu-i o glumă!

De câteva zile, în Sibiu, s-a deschis un restaurant. Nimic spectaculos până aici. Ceea ce este mai puţin obişnuit este servirea. Mai exact, poți comanda „ghiveci cu flori” sau „pământ” de  măsline.

chef cosmin toma

Fiecare dintre noi, la un moment dat, am simțit nevoia să ieşim din cotidian. Cu orice. Unii s-au gândit să facă acest lucru când servești masa. Dar nu orice fel de masă. Ci una cu totul originală şi aparte: ghiveci cu flori. Da, aţi înţeles bine.

[contextly_auto_sidebar id=”z6IsHE0g5DoEVE3CuytDuV7mNtsQ2HTZ”]

Chef Cosmin Toma este autorul unui mod inedit de a servi mâncarea. Folosindu-şi imaginaţia şi creativitatea, el a reinterpretat modul clasic în care clienţii sunt serviţi – un ghiveci cu flori.”E o reţetă foarte simplă, pe care o poate face oricine, dar modul de servire este altfel. Servirea se face într-un ghiveci. Când chelnerul îţi aduce la masă ghiveciul zici că e unul cu flori”, a declarat chef Cosmin Toma, pentru Agerpres. Consultant la restaurantul ”La Cuptor”, deschis de la 1 februarie în Sibiu, chef Toma a introdus ideea sa în meniul localului, astfel încât viitorii clienţi vor putea comanda, printre altele, ca aperitiv, şi ”un ghiveci cu flori”, cu ”pământ” de măsline. El spune că nu e incomod să mănânci dintr-un ghiveci de ceramică. ”Nu, deloc. Sunt ghivece mai mici, cât pentru o porţie de 250-300 de grame”, explică Toma.

Ce ingrediente foloseşte

Ingredientele folosite la acest aperitiv sunt dovlecei, vinete, castravete, usturoi, iaurt, sare, piper, măsline, iar ca decor sau chiar şi pentru consum, câte o ramură de frunză de cimbru, de tarhon sau de mentă, după preferinţe. De asemenea, e nevoie şi de puţină făină şi de ulei. Pentru zece porţii de ”ghiveci cu flori” se folosesc câte şase sute de grame de dovlecel şi vinete, un castravete, trei-patru căţei de usturoi şi două kilograme de iaurt, mai puţin gras. ”Pământul” este realizat din măsline sărate şi foarte mari, care se taie extrem de mărunt.

Cum se prepară

Cosmin Toma a dezvăluit şi modul în care prepară mâncarea din ghiveci. Astfel, se taie dovleceii şi vinetele, se sărează, după care se lasă în jur de zece minute. Apoi, acestea se dau prin făină şi sunt prăjite în ulei de floarea soarelui. După ce se pun pe un şervet, ca să se absoarbă uleiul, se lasă să se răcească. Separat se amestecă iaurtul cu castravetele ras, usturoiul ras, la care se adaugă sare şi piper. ”Cum aranjăm? Luăm un ghiveci pentru flori, în care se pune un rând de dovlecel, apoi sosul de iaurt, un rând de vinete, din nou sos de iaurt. Repetăm, repetăm, până ajungem la gura ghiveciului. Aici, trebuie să imităm pământul. Pentru asta luăm măslinele, le tăiem foarte mici, cubuleţe mici pe care le presărăm deasupra. Deja avem un ghiveci cu pământ şi deasupra punem o ramură, fie de cimbru, fie de tarhon, fie de mentă”, spune chef Toma, pentru Agerpres.

Cat durează

Prepararea unui ”ghiveci cu flori” durează în jur de o oră şi jumătate, pentru că e necesar ca dovlecelul şi vinetele să se răcească, după ce sunt prăjite. ”E ceva mai inedit şi ceva mai altfel. Încerc să reinterpretez şi bucătăria românească, să o arătăm să fie altfel”, afirmă Toma. Chef la un restaurant din Alba Iulia, Cosmin Toma a participat, de-a lungul timpului, la mai multe emisiuni culinare.

Ultima oră