FA-TI ACASA: Deodorant natural si ecologic

deodorant naturalDiferenţa dintre deodorant şi antiperspirant este că deodorantul permite eliberarea toxinelor din corp prin intermediul transpiraţiei axilelor. Bicarbonatul de sodiu este principalul „vinovat” pentru neutralizarea mirosului neplăcut deoarece nu blochează eliminarea toxinelor prin porii axilari, ci o încurajează. Astfel, nu mirosim urât, iar corpul nostru nu este plin de toxine.
Utilizarea unui deodorant natural, ecologic are multe plusuri – evităm contactul cu ingrediente periculoase pe care deodorantele obişnuite le conţin cum sunt aluminiul, derivaţi ai petrolului sau esenţe şi parfumuri artificiale. Atâta timp cât avem posibilitatea să economisim bani şi să ne protejăm corpul, de ce să nu încercăm, măcar, reţeta deodorantului bio?
Secretul reţetei constă în diluarea bicarbonatului de sodiu într-o substanţă care poate să difere în funcţie de preferinţe (de exemplu, ulei de măsline extravirgin) şi rezultă o soluţie care nu irită pielea.
Pentru o cantitate de 100 ml de deodorant bio (care ar trebui să fie suficientă pentru o lună de zile) folosiţi următoarele ingrediente:

Bicarbonat de sodiu:
Este cel mai important ingredient deoarece ajută la neutralizarea mirosului de transpiraţie şi, în acelaşi timp, inhibă bacteriile care produc mirosul urât. Ca un bonus, dacă aveţi pete pe pielea din zona axilară, bicarbonatul o să vă scape de ele. De asemenea, acest ingredient de bază are grijă ca deodorantul să nu fie perisabil; ca să împiedicaţi alterarea produsului, cel mai bine îl păstraţi în frigider.
Cantitate: depinde în funcţie de toleranţa fiecărei persoane; trebuie o toleranţă cât mai bună la bicarbonatul de sodiu pentru ca formula să fie un succes. De asemenea, cantitatea de bicarbonat într-un deodorant bio pentru femei trebuie să fie un pic mai mică decât în reţeta pentru bărbaţi din cauza faptului că femeile se epilează în zona axilară, iar acest lucru crează o oarecare sensibilitate a pielii.
Aşadar, în medie, se adaugă 3 linguriţe de bicarbonat de sodiu. (Dacă observaţi că mirosul de transpiraţie persistă, data viitoare mai adăugaţi o linguriţă.)

Seminţe de in:
Seminţele de in, utilizate extern, sunt foarte hrănitoare şi menţin pielea fină şi hidratată.
Cantitate: o lingură.

Ulei:
În funcţie de preferinţe, puteţi utiliza o gamă largă de uleiuri, cele mai indicate fiind cele extravirgine – de cocos, de argan, de măsline. Puteţi folosi, de asemenea, şi unt de cacao sau ceară de albine. Aceste uleiuri au grijă ca zona să primească un plus de hidratare.
Cantitate: 1-2 linguri.

Levănţică sau muşeţel:
Amândouă au arome şi uleiuri esenţiale foarte calmante şi hrănitoare pentru piele, aşa că alegeţi una dintre ele în funcţie de preferinţe sau de cât de uşor puteţi face rost de ele.
Cantitate: o lingură.

MOD DE PREPARARE:
1. Pregătiţi infuzia de levandă (sau de planta aleasă de dumneavostră):
Clocotiţi 100 ml de apă într-un vas, apoi luaţi vasul de pe foc şi puneţi apa clocotită într-o cană. Adăugaţi în cană lingura de levănţică şi lăsaţi amestecul la infuzat, acoperind cana cu o farfuriuţă (astfel, uleiurile esenţiale nu se vor evapora). După câteva minute daţi la o parte farfuriuţa (aveţi grijă să scuturaţi în cană şi „brobonelele” de apă strânse pe fundul farfuriuţei) şi strecuraţi conţinutul.

2. Adăugaţi în infuzia obţinută seminţele de in şi le lăsaţi să se hidrateze timp de 10 minute.

3. Apoi, cu mare grijă, mixaţi conţinutul cu un mixer sau un blender astfel încât toate seminţele să fie perfect sfărâmate.

4. Ajutaţi-vă de o lingură pentru a zdrobi fiecare sămânţă de in astfel încât să profitaţi de fiecare picătură de ulei de in.

5. Adăugaţi apoi şi bicarbonatul de sodiu amestecat cu ulei şi amestecaţi foarte bine până ce tot conţinutul se omogenizează.

6. Pregătiţi un recipient în care să puneţi amestecul – dacă folosiţi uleiuri, compoziţia va ieşi mai lichidă şi puteţi folosi un recipient mai vechi de deodorant cu roll on, iar dacă folosiţi unt de cacao sau ceară de albine, compoziţia va ieşi mai solidă şi puteţi folosi o cutie de cremă.
Nu uitaţi! Dacă păstraţi deodorantul bio în frigider, acesta va ţine mai mult!

Ultima oră