Aviz favorabil pentru începerea urmăririi penale în cazul Ion Ariton!

Senatorul sibian Ion Ariton a primit, marți, aviz favorabil de la Comisia Juridică a camerei superioare a Parlamentului la solicitarea procurorilor de începere a urmăririi penale. Parlamentarul de Sibiu este acuzat de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

ariton 3_MLP

Comisia juridică din Senat a stabilit marţi, prin vot, să avizeze favorabil solicitările de procurorilor de începere a urmăririi penale în cazul foştilor miniştri, Ion Ariton şi Varujan Vosganian, urmând ca plenul Senatului să aibă decizia finală asupra cererii DNA şi DIICOT. Începerea urmăririi penale a fost solicitată de către DNA în cazul lui Ariton pentru fapte săvârşite în calitate de ministru al Economiei în raport cu organizarea Galei Bute. În cazul lui Vosganian, DIICOT a solicitat începerea urmăririi penale pentru fapte săvârşite ca ministru al Economiei în raport cu facilităţi acordate Interagro pentru gaze ieftine.

[contextly_auto_sidebar id=”NJuGPedGMcnsCYwRosIgfswkxSeRSzPR”]

Ce zic procurorii

Șeful DNA, Laura Codruța Koveși, a transmis procurorului general al României referatul cauzei, în vederea sesizării Senatului, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Ion Ariton, care în perioada în care ar fi săvârşit faptele era ministru al Economiei.
Ariton este suspectat de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.
„În calitatea sa de ministru al Economiei, Ariton Ion i-ar fi determinat pe reprezentanţii a 10 companii de stat aflate în subordinea sa (Hidroelectrica SA, Transelectrica SA, Nuclearelectrica SA, SNTGN Transgaz SA, Complexul Energetic Turceni SA, Complexul Energetic Rovinari SA, SNGN Romgaz SA, Oil Terminal SA, IAR Ghimbav SA şi  Societatea Naţională a Apelor Minerale SA) să sponsorizeze, cu suma totală de 1.742.830 lei, organizarea galei internaţionale de box profesionist organizată la Bucureşti la data de 09.07.2011, în cadrul căreia a evoluat sportivul Lucian Bute”, a precizat DNA.
Cererile de avizare a urmăririi penale a foştii miniştri Elena Udrea (PMP) şi Ion Ariton (PDL) au fost formulate în cadrul dosarului „Gala Bute”, în care luni anchetatorii fac 18 percheziţii în Bucureşti şi judeţele Ilfov, Prahova, Hunedoara şi Gorj, la sediile mai multor firme şi la persoane suspectate de fapte de corupţie, în dosarul „Gala Bute”.
Surse judiciare au declarat, că se fac percheziţii la fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, la primarul din Lupeni – Hunedoara, Cornel Resmeriţă, la Ştefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea în perioada în care aceasta a fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, la Gheorghe Nastasia, fost secretarul general al MDRT şi la omul de afaceri Adrian Gărdean, care controlează SC Termogaz Company SA.
Opt persoane vor fi duse la audieri la sediul central al DNA, printre care şi Obreja, Lungu, Gărdean şi Resmeriţă.
Potrivit unor documente ale procurorilor, în dosarul „Gala Bute” sunt noi infracţiuni de corupţie care vizează foşti angajaţi ai Ministerului Dezvoltării din perioada în care instituţia a fost condusă de Elena Udrea. Anchetatorii suspectează că s-ar fi fraudat fondurile Ministerului Dezvoltării, în perioada mandatului Elenei Udrea, pentru a fi trecute în patrimoniul lui Rudel Obreja şi pentru ca acesta să obţină un credit de la BRD.
Omul de afaceri Adrian Gărdean, care controlează SC Termogaz Company SA, este suspectat că a transferat în contul SC Europlus Computers SRL sumele de 900.000 de lei, la 28 decembrie 2011 şi 2,1 milioane de lei, la 29 decembrie 2011.
„Pentru a justifica aceste plăţi, între cele două societăţi comerciale s-a încheiat un contract de publicitate având ca obiect prestarea de servicii cu ocazia galelor de box ce urmau să fie organizate de Oreja Rudel”, se arată în documentele citate.

Ultima oră