Ioan Banciu nu mai este vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu. Acesta a fost schimbat din funcție la inițiativa liberalilor și cu acordul celor de la FDGR. Schimbarea a avut loc însă cu ”scântei” între președintele Ioan Cindrea și consiliera Carmen Câmpean, aceasta din urmă verificân pur și simplu dacă colegii votează ”schimbarea”.
Prima ședință de Consiliu Județean din 2015 a fost de departe și cea mai aprigă din ultimii doi ani. Asta pentru că liberalii și cei de la FDGR au pus la punct o strategie prin care să îl schimbe pe PSD-istul Ioan Banciu din funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Sibiu.
Cum PNL-ul și FDGR-ul au majoritate în rândul consilierilor județeni, s-a mers cu un proiect de hotărâre în ședința de consiliu de joi după amiază, prin care s-a cerut schimbarea lui Banciu și înlocuirea lui cu Constantin Șovăială, cel care a mai deținut această funcție pe vremea mandatului lui Martin Bottesch.
Banciu împăciuitor, Cindrea cu cărțile ”pe față”
Ioan Banciu a fost foarte scurt în discursul ținut înaintea votului de schimbare a sa din funcția de vicepreședinte al CJ Sibiu. ”Sunt în Consiliul Județean de aproape șapte ani. Eu consider că cel puțin de când sunt aici a fost un consiliu echilibrat. Sigur un număr de 19 colegi au hotărât să constituie o majoritate. Vă înțeleg și nu comentez. Am o rugăminte. Dacă sunt comentarii, vă rog să nu faceți referire la persoana mea. După ce trece acest vot m-as bucura foarte mult ca în Consiliul Județean Sibiu să fie în continuare o majoritate pentru toate celelalte puncte pentru toate ședințele care urmnează până în 2016 pentru că trebuie să vă gândiți la oameni și să facem administrație. În rest îi mulțumesc lui Dumnezeu că m-a ajutat până acum”, a spus Banciu.
Președintele Ioan Cindrea în schimb a vorbit ”pe șleau” de inițiativa celor de la PNL si FDGR și a spus că Banciu nu merită o astfel de mazilire pentru că este un adevărat profesionist. Cindrea nu l-a menajat nici pe Șovăială în discursul său.
”Constatăm că s-a constituit o nouă majoritate între PNL și FDGR. (..) Sunt dator să vă rog să analizați cu maximă atenție demersul dumneavoastră. (..) Eu am spus că interesele cetățenilor din județul Sibiu sunt mai presus decât cele politice. Eu cred că interesul cetățeanului este ca pe funcția de vicepreședinte să fie un profesionist. Cer scuze față de domnul Șovăială, dar eu cred că competențele profesionale în domeniul tehnic, al investițiilor și administrației ale domnului Banciu, impuneau o atenție mai atentă a acestei dorințe a dumneavoastră de a schimba vicepreședintele. (..) Eu cred că trebuia ținut cont de profesionalismul domnului Banciu. (..) Eu cred că nu merită Banciu așa ceva. Eu mă uit în ochii dumneavoastră. Cum vă veti mai uita după acest vot în ochii domnului Banciu? Sau poate că nu vă pasă! Este dreptul și decizia dumneavoastră. Apelul meu este să vă gândiți de două ori înainte de a pune ștampila de vot pe buletinul pe care îl veți primi. Mă uit și la partenerii noștri de la FDGR. (..) Eu nu cred că am luat vreo decizie care să nu fie discutată cu d-stră. (..) Astăzi vom trece de la colaborare în interesul cetățeanului, la confruntare. (..) Eu pot să lucrez cu oricine. (..) Imi e greu să cred că interesele politice sunt mai presus decât cele ale cetățenilor județului Sibiu. (..) Eu vreau să îi mulțumesc domnului Banciu pentru tot ceea ce a făcut. (..) E dreptul dumneavoastră! Faceți cum credeți mai bine!”, a spus Cindrea.
Câmpean a verificat votul colegilor
Ioan Cindrea și Daniela Câmpean (PNL) au avut un schimb de replici în momentul în care a început votul pentru schimbarea lui Banciu. Președintele Consilului Județean Sibiu i-a atras atenția Danielei Câmpean să ia loc în sală și să nu stea în zona în care se vota schimbarea lui Banciu. ”Vă rugăm frumos să respectați procedura de vot”, i-a spus Cindrea consilierei Câmpean. Cindrea chiar a rugat un consilier să o lase pe aceasta să voteze înaintea lui ”ca să nu controleze voturile”. La ieșirea din cabina de vot dialogul dintre cei doi a continuat. ”Dacă ati votat că rog frumos să luati loc în sală”, i-a spus Cindrea consilierei PNL. Aceasta a refuzat din nou, preferând să stea în apropierea cabinei de vot.
Liberarii arătați cu degetul, FDGR-iștii criticați
Consiliera independentă Ancuța Floroiu a ținut să ia cuvântul și a acuzat-o pe Daniela Câmpean (PNL) că si-a verificat colegii de partid ca să vadă dacă au votat schimbarea lui Banciu.
”Nu pot să nu sesizez faptul că mă pot îndoi de votul democratic ca să spun așa, de astăzi. Asta pentru că am văzut cum unii dintre colegi au fost nevoiți să își arate buletinele de vot. În același timp vreau să întreb FDGR-ul dacă s-au hotărât să ia această decizie, de ce nu au numit ei un vicepreședinte ca să arate că transparența este totală! Nu mi se pare corect ca cei doi vicepreședinți să fie din același partid”, a spus Floroiu.
Banciu a părăsit sala în aplauze furtunoase
După anunțarea rezultatului voturilor de către comisia de validare prin care a fost schimbat din funcția de vicepreședinte al CJ Sibiu, cu 18 voturi pentru și 12 împotrivă, Ioan Banciu s-a ridicat de la prezidiu ca să plece. Președintele Ioan Cindrea i-a spus, ”iartă-i Banciu, că nu știu ce fac”, iar acesta s-a îndreptat spre ieșirea din sală, moment în care toată lumea l-a aplaudat furtunos.
Șovăială numit fără emoții
Constantin Șovăială a fost apoi propus de liberali ca să fie ales ca vicepreședinte în funcția de vicepreședinte. A urmat o pauză pentru pregătirea buletinelor de vot, după care acesta a fost validat cu 18 voturi pentru funcția propusă.
”Vreau să mulțumesc consilierilor care mi-au acordat încrederea. Vreau să transmit un mesaj sibienilor și anume că voi avea un mandat bazat pe integritate, transparență și interes public”, a spus Șovăială după ce a fost numit.
[contextly_auto_sidebar id=”exsXlQuWQGnGWgxKzZTgx7DkZaETHyrS”]
Banciu o nulitate fara caracter, ma bucur ca acest cioban nu mai reprezinta nimic. O simpla unealta a tovarasului Cinstea a fost.
da… acest cioban care de 12 ani a tranformat si orasul si judetul in ceva demn de locuit chiar merita o vacanta