La Vurpăr în județul Sibiu cresc oile ECO. Mănâncă numai furaje naturale!

În comuna sibiană Vurpăr există o asociație cu peste 12.000 de ovine înregistrate, care se laudă că animalele lor nu mănâncă decât iarnă de pe pășuni și furaje naturale. Produsele rezultate din exploatarea animalelor sunt acum extrem de căutate.oile eco

Trendul eco câștigă tot mai mult teren în rândul consumatorilor de la  oraș, care tânjesc după gustul produselor autentice. Locuitorii unei comune din județul Sibiu au înțeles acest lucru și l-au transformat într-un avantaj. Nicio oaie de aici nu mănâncă altceva  în afară de iarbă de pe pășuni nepoluate sau furaje din semințe cu certificat ecologic. Comuna este, acum, aproape 100% eco, iar produsele se vând printr-o asociație, pe model vest-european, anunta digi24.ro.
Locuitorii din comuna Vupăr, judeţul Sibiu, crescători de oi, au depus actele pentru certificatul ecologic iar administrația locală și-a certificat pășunile.
„O firmă venită cu manageri și proprietari străini, din Germania mai concret, care, fiind vecini cu noi, am luat modelul de la ei, ne-a ajutat și pe noi, ca să intrăm în lumea asta eco”, spune Toma Băra, Asociația Eco-Miorița.
Lucru care s-a întâmplat acum 10 ani, iar de atunci, oamenii au înțeles că agricultura eco poate fi un domeniu foarte profitabil. Unul câte unul, toți crescătorii din comună s-au certificat ecologic.
„Fânu’, fânu’ să nu conțină azot, trebuie numai gunoit cu gunoiul de la ele… Porumbul, la fel. Nu putem da azot în cantitate mai mică la hectar, că nu-i gunoit cu azot, cum să dă acuma”, spune  Ioniţă Stupu, crescător de oi.
Oamenii s-au constituit într-o asociație, care își vinde produsele mai departe și are, astfel, avantajul că poate negocia pentru cantități considerabile. Este modelul implementat de zeci de ani în vestul Europei. Localnicii au început să acceseze și fonduri europene şi au planuri mari pentru viitor.
„Vrem să ne facem o mini-fabrică, cu sediu, să începem să procesăm. Să facem un magazin, dacă se poate… Să putem să facem un circuit închis. Noi producem materia primă și să putem și vinde, ca să rămânem cu un pic de valoare, de plus-valoare”, precizează Toma Băra, membru Asociația Eco-Miorița.
Crescătorii certificați ecologic sunt reevaluați în fiecare an, de un organism acreditat de Ministerul Agriculturii. Pot să rămână fără certificat dacă nu îndeplinesc toate criteriile prevăzute de lege.
„Nu pot să folosească îngrășămintele chimice. Nu pot să folosească semințe convenționale, doar certificate ecologic. La animale, tratamentele vor fi făcute doar cele care sunt aprobate”, declară Stelian Iliu, director Direcția Agricolă Sibiu.
Asociaţia are 12.000 de ovine înregistrate în agricultură ecologică şi anual vinde peste 400.000 de litri de lapte. Reprezentanții asociației negociază la fiecare început de an cu fabricile din România și vând acolo unde obțin cel mai bun preț. Anul trecut, au dat litrul de lapte cu 3,5 lei, ceea ce înseamnă o cifră de afaceri de mai bine de 3,1 milioane de euro.

Sursa: digi24.ro

[contextly_auto_sidebar id=”0yBbTelxddrccfFPyPMDbRW7xcCxQ7PV”]

Ultima oră

Comentariul meu

Publică