SIBIU, în topul celor mai bogate judeţe! UITE pe ce loc se află!

Sibiul se află pe cele mai înalte poziţii când vorbim despre PIB/cap de locuitor sau salariu mediu net. Rata șomajului este sub media naţională cu câteva procente. 

sibiu

Judeţul Sibiu are un PIB/cap de locuitor de aproximativ 38.000 de lei, regăsindu-se în primele poziții în topul celor mai dezvoltate județe ale țării, relevă ultimele date furnizate de către Institutul Național de Statistică și prezentate de adevărul.ro. Mai exact, PIB-ul județului Sibiu este mai mare decât al județelor Argeș, Prahova, Arad, Cluj sau Alba, dar în spatele Constanței, Timișului, Brașovului sau Ilfovului, fiind pe locul șase în aceste statistici.

Sibiul, un cu un PIB/cap de locuitor de aproape 38.000 de lei, s-a dezvoltat semnificativ în ultimii ani datorită investiţiilor însemnate ale străinilor în industria componentelor auto. De exemplu, Continental Automotive System avea la sfârşitul 2013 aproape 2.400 de angajaţi la Sibiu, iar anul acesta au anunţat extinderea activităţii în judeţ. În Sibiu, salariul mediu net este de 1.510 lei pe lună, mai exact poziţia a noua într-un clasament al salariilor nete pe judeţe.
Şi la capitolul şomaj stăm foarte bine, judeţul Sibiu având una dintre cele mai mici rate ale şomajului din ţară, mai exact 4,56%, potrivit Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Sibiu. [contextly_auto_sidebar id=”VUTs1jDGYAogxULTrIzboj9AgnG2XZJx”]

Cum stă Bucureştiul
După cum era de aşteptat, Bucureştiul este pe primul loc la capitolele PIB/cap de locuitor şi a salariului mediu net. Capitala are un PIB/cap de locuitor de peste 84.000 de lei, aproape de trei ori mai mult faţă de media naţională. Salariul mediu net se apropie de 2.400 de lei pe lună, cu 50% peste media naţională, în timp ce rata şomajului depăşeşte cu puţin 2%.

Iar asta se explică ţinând cont de faptul că firmele înregistrate în Bucureşti generează peste o treime din cifra de afaceri totală a companiilor din România şi cumulează cam tot atât din numărul total de angajaţi din mediul de afaceri. Cele mai mari companii multinaţionale care activează în România au sediul în Capitală. De exemplu, OMV Petrom, care până în 2012 a fost cea mai mare companie din ţară, cu afaceri care au depăşit 4 miliarde de euro, are sediul în Bucureşti. La fel şi giganţii telecom Orange, Vodafone şi Cosmote.[contextly_auto_sidebar id=”VUTs1jDGYAogxULTrIzboj9AgnG2XZJx”]

Cine ne trage în jos
La polul opus, în rândul judeţelor cu o activitate economică aproape inexistentă, cu şomaj mare şi cu o populaţie sărăcită se află Vaslui, Botoşani, Teleorman, Neamţ şi Mehedinţi. În Vaslui, judeţul cu cel mai mic PIB/cap de locuitor – 14. 640 de lei şi cu cea mai mare rată a şomajului din ţară – 10,43%, majoritatea tinerilor au luat calea străinătăţii pentru a supravieţui. Aici, salariul mediu net lunar nu depăşeşte 1.200 de lei pe lună, iar cele mai mari afaceri din judeţ sunt cele din agricultură.

Botoşani, cunoscut drept polul sărăciei, generează un PIB/cap de locuitor de puţin peste 16.000 de lei şi trăieşte, în special, de banii trimişi în ţară de românii care lucrează în Spania sau Italia. Aici, doar unu din opt locuitori are un loc de muncă, în timp ce numărul pensionarilor este cu 50% mai mare decât al salariaţilor. Salariul mediu net este de numai 1.185 de lei pe lună, iar rata şomajului este de 4,5%.

Ultima oră